Најновије

ПРВА ПОМОЋ: Ево шта да радите ако вас боле леђа

Леђа вас боле када се мало крећете, а предуго седите, међутим, могу да вас боле и јер неправилно дишете. Ево неколико савета како да се решите бола.

Болови у овом делу тела најчешће долазе као последица тога што се мало крећемо...Фото: ifeelokay.com

Леђа вас можда боле зато што неправилно дишете, а то значи да користите погрешне мишиће. То изазива укоченост рамена и леђа.
Код жена постоји и још један "разлог" који може да изазове неугодне болове у леђима, а то су груди. Жене којима је просечна величина грудњака 75Е носе терет, објашњава др Мехмет Оз, што одговара тежини просечне диње, а оне које ће брусхалтер тражити међу онима с величином, рецимо, 65Д на леђима носе оптерећење које одговара тежини два грејпа.
Такав терет повија рамена према доле па се бол јавља у горњем делу леђа, али се истежу и мишићи доњег дела леђа. Брусхалтер вам ту не може много помоћи јер ће се и он урезати у кожу, а до погрбљена положаја доводи и често осећај нелагоде због величине груди, па се жене труде да их сакрију.
Још један од узрока болова у леђима, истиче др Оз, је дехидрација везивног ткива, која погађа и жене и мушкарце, па једите здраво и обавезно уносите довољно течности.
Прва помоћ када вас заболе леђа може бити једноставна вежба.
Клекните на подлогу за вежбање размакнутих колена и ослоните се на руке у ширини рамена. Извијте леђа према горе у лук, а главу повијте доле. Потом дигните главу према горе, а леђа савијте доле. Вежбајте и са ваљком или зароланим пешкиром.
Легните на подлогу за вежбање, а под леђа, тачно тако да прати карлицу, подметните ваљак и ваљајте тело лево па десно преко њега и тако десетак минута сваки дан. Или седните на подлогу и под доњи део леђа подметните ваљак, налегните на њега и ваљајте се леђима горе-доле. Наиме, супротно веровању да треба мировати кад боле леђа, др Оз истиче да се полаганим кретањем у границама у којима то можете јачају други мишићи који ће помоћи да пребродимо болно раздобље.
Против болова у леђима помаже и масажа длана. Акупресурне тачке за леђа су у корену палца на оба длана. То место треба притиснути палцем супротне руке и масирати кружним покретима, па помаћи палац мало ниже и опет масирати, па још мало ниже док се не осети да је напетост попустила. Ако се при масажи јави бол, наставите да масирати док бол нестане и место масаже постане опуштеније.
Таква ће масажа отворити путеве за слободан проток енергије кроз ваша леђа.
Против болова у леђима такођер помажу хладни облози и лагано наношење противупалне креме или гела.

Вежба за стопала

1. Стиснути мишићи
Станите приближених стопала, руку опуштених уз тело. Затворите очи и проверите своје ноге, јесу ли мишићи стиснути у стопалима и можете ли их свесно опустити.
2. Лоптица под ноге
Ставите лоптицу поред пета. Држећи предње делове стопала чврсто на поду полако померајте лопту с једне на другу. И тако неколико минута.
3. Ножни палац
Ставите лоптицу испод ножног палца. Лаганим притиском гурајте лоптицу према пети. Подигните стопало да преместите лоптицу под други палац и тад поновите вежбу с другим стопалом.

Сваки дан 15 минута радите вежбе за стомак, стражњицу и леђа

Да бисте олакшали болове у леђима, издвојите 15 минута на дан да се усредоточите на топле тачке свога тела – стомак, стражњицу и леђа. Вежбе усмерене на та места помажу затезању и опуштању мишића који ће елиминирати бол у леђима. Затезањем и опуштањем сваке од тих скупина мишића уклонићете и болну напетост у тим мишићима.

Пола кашикице ђумбира у праху на дан смањује упале

Уље које садржи ђумбир помаже смањењу упале. Узмите само пола кашичице ђумбира у праху неколико пута на дан током седам дана и размутите га у топлој води коју попијете ујутро, у лимунади уз ручак или узмите таблете с екстрактом ђумбира. Извор: Ало

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА