Најновије

Приштина упозорава Раму због Србије и Вучића

Велика прашина подигла се око састанка премијера Србије Александра Вучића и албанског премијера Едија Раме који треба да се одржи у Нишу.

Приштина (Фото: Википедија)

Бука је настала након писања појединих београдских медија да ће самиту у Нишу можда присуствовати и неименовани званичници Косова, а спекулисало се и око циљева и формата састанка, али нешто тише и о предлогу Београда и почетку радова на ауто-путу Ниш-Драч, наводи у ауторском тексту за косовске медије заменик шефа дипломатије Косова Петрит Сељими.
Он истиче да је на Трећем регионалном самиту шефова држава западног Балкана, који је одржан у Паризу, Албанија била у центру пажње, али и да је одобрено неколико важних пројеката, између осталих и продужење такозваног "националног ауто-пута“ који иде ван граница Косова, од Мердара до Ниша. 
Како наводи то би побољшало повезаност Албаније и Косова, али и Црне Горе, са Србијом, Македонијом и Хрватском. 
Сељими, међутим, истиче да Косово и Албанија већ имају инфраструктурну осу која омогућује бољу комуникацију – ауто-пут Ибрахим Ругова. 
Он наводи да српски премијер последњих година непрестано истиче значај пута Ниш-Драч за регионално повезивање и сарадњу и додаје да политика Тиране не треба да буде заробљена у том дискурсу. 
Сељими сматра да "постоје два основна проблема у покушајима Београда да трансформише ауто-пут Драч-Ниш у пројект српске добре воље за бољу регионалну сарадњу". 
Он најпре наводи да је ауто-пут између Албаније и Косова дугачак око 400 километара и да, са најдужим тунелом на Балкану, има значај и у економском и симболичком смислу. 
"Продужење које ће Србија градити од Ниша до Мердара, уз помоћ европских фондова, је седмина инвестиција које су уложило Приштина и Тирана", додаје он. 
Како истиче, Ниш ће бити чвориште на ауто-путу Приштина-Тирана и постојећег ауто-пута између Скопља и Загреба, али чвориште је и Призрен, а када буде повезана и Црна Гора, то ће бити и Скадар. 
Сељими закључује да називање тог ауто-пута пројектом Ниш-Драч је прилично произвољно, као на пример и Драч-Славонски брод и додаје да иза овог лежи далеко опаснији проблем. 
„Вучић и сви српски званичници инсистирају да се о односима Косова и Србије разговара као о односима између Албанаца и Срба. Србија нема проблем да разговара са Тираном, са „косовским Албанцима“, да финансира или да учествује на конференцијама и догађајима са Албанцима, али, Србија апсолутно није спремна да се суочи са Косовом, као што и одбија да користи термин "Косовари" за грађане Косова. Увек се говори о "косовским Албанцима", али никада о "Косоварима"“, сматра заменик шефа дипломатије Косова.. 
Он истиче да „Србија сања „решавање проблема" Косова преко Тиране, за Србију Косово није држава и Приштина није главни град једне државе те ауто-пут не може бити Београд-Приштина или Београд-Приштина-Тирана“. 
„Користећи чудан назив ауто-пута Драч-Ниш, Београд поново потврђује своју жељу да задржи преовлађујуц́и фокус на етничким терминима“, додаје Сељими и наглашава да „албанска влада не сме да упадне у такву замку“. 
„Добросуседски односи су изузетно важни у процесу интеграције у ЕУ и отопљавање односа између Тиране и Београда постало је могуће као дериват дијалога између Приштине и Београда. Због састанака као што је тај у Нишу, где су економија и политичка сарадња у фокусу, нико у Приштини не би требало да се љути. Али биће разочаравајуц́е ако Албанија пристане да учествује или чак буде сведок преименовање ауто-пута Приштина-Тирана“, закључује Сељими.
Извор: B92.net

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА