Најновије

НАПЕТО НА КОСОВУ И МЕТОХИЈИ: Албанци спремају напад на Србе, стоје поред пута са каменицама! (ВИДЕО)

ПРИШТИНА - Припадници Специјалне јединице косовске полиције (РОСУ) одблокирали су пут којим би расељени Срби требало да стигну на Великогоспојинску литургију у месту Мушутиште код Суве Реке.

Албанци поново хоће да ударе на Србе! (Фото: Јутјуб)

Ту се неколико стотина Албанаца јутрос сукобило са полицијом, која је употребало пендреке и сузавац. У нередима је, више људи повређено.

Како јавља Срна са места инцидента, у сукобу полиције и Албанаца повређено је неколико полицајаца и албанских екстремиста, док је њих двадесетак приведено.

Окупљени Албанци су се повукли поред пута, али су припремили гомиле камења, којим су гађали и припаднике специјалне полиције.

Очекује се да ускоро овим путем прође и колона са расељеним Србима. Припадници Росу интервенисали су јутрос како би уклонили окупљене Албанце, при томе су употријебили сузавац и палице, а неколико лица је приведено.

Припадници косовске специјалне полиције, ухапсили су више демонстраната. Полицајци у опреми за разбијање демонстрације са шлемовима и штитовима.

Срби су са три аутобуса стигли на пет километара од Мушутишта, где их је полиција зауставила.

Они чекају дозволу за одлазак у село јер су добили гаранције од полиције да ће бити безбедно спроведени до порушене цркве Богородице Одигитрије, на чијим би темељима требало да буде служена Света Великогоспојинска литургија.

Албанци, махом, мештани Мушутишта, блокирали су пут који води према цркви Богородице Одигитрије која је порушена и на чијим темељима су јутрос расељени Срби требали да присуствују литургији поводом празника велике Госпојине.

На лицу места налазе се припадници специјалне јединице косовске полиције који су, како јавља Танјугов репортер с лица места, ухапсили пар демонстраната и покушавају да ослободе пролаз Србима.

Демонстранти носе албанске заставе и узвикују пароле "УЧК, УЧК".

Око 150 расељених Срба налази се у три аутобуса и чекају расплет ситуације.

Раније је из Епархије рашко-призренске најављено да литургију у Мушутишту треба да служи јереј Слободан Ђорић уз саслужења монаха из Високих Дечана. Почетак литургије је био најављен за 8.30 часова.

Из Министарства за заједнице и повратак у привременој влади Косова најављено је да ће литургији присуствовати министар Далибор Јевтић, који би заједно са расељеним Србима из Мушутишта требало да стигне аутобусом до темеља порушене цркве Богородице Одигитрије.

Албанци из Мушутишта путем друштвених мрежа позивали су претходних дана сународнике из Суве Реке и околних села да данас од 7.00 до 22.00 часа својим присуством спрече долазак Срба у Мушутиште.

Служење литургије за данас је најављено и у Цркви Успење Пресвете Богородице у Ђаковици поводом славе те српске светиње, а у организацији Удружења Ђаковчана. Извор: Танјуг, Срна

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА