Најновије

ПОСЛЕ МЕСЕЦ ДАНА: Стиже одговор на писмо премијера Вучића!

Портпаролка високе представнице Европске уније за спољну политику и безбедност Маја Коцијанчић потврдила је данас да ће из Брисела стићи одговор на писмо којим је премијер Александар Вучић, почетком месеца, указао највишим званичницима ЕУ на недопустиве изјаве и акте у Хрватској, којима се угрожавају добросуседски односи и компликује ситуација у региону.

Александар Вучић (Фото: Синхуа)

Истовремено, она није могла да каже и када се конкретно одговор очекује.
Коцијанчић је поновила да ће Европска комисија одговорити на писмо које је премијер Србије 1. августа послао председнику Европске комисије Жан Клоду Јункеру, шефици дипломатије ЕУ Федерики Могерини и комесару за преговоре о проширењу Јоханесу Хану, као и председнику Европског парламента Мартину Шулцу.

У том писму премијер Србије указао је највишим званичницима ЕУ на ситуацију у региону, посебно на дешавања у Хрватској, нагласивши неопходност очувања мира и стабилности.
У својој првој реакцији, почетком месеца, Коцијанчић је казала да ЕУ очекује од свих у региону да поштују начела помирења, добросуседских односа и регионалне сарадње, нагласивши да су у питању "опредељење и обавезе свих, како земаља на путу ка чланству тако и земаља чланица ЕУ. "
Портпаролка Европске комисије данас није одговорила зашто већ готово месец дана нема званичног одговора Брисела на писмо премијера Србије.
Вучић је писмо упутио после пониšштавања пресуде Алојзију Степинцу, враћања на почетак суђења Бранимиру Главашу за злочине над српским цивилима, подизања споменика хрватском есктремисти и атентатору Миру Барешићу, упозоривши да се на тај начин угрожавају добросуседски односи и компликује ситуација у региону.
Међутим, у међувремену је ситуација ескалирала, будући да је бивши хрватски премијер и кандидат за новог председника хрватске владе Зоран Милановић изрекао низ увреда на рачун Србије, српског народа и државног врха Србије, а Босна и Херцеговина је обуставила истрагу напада на премијера Вучића прошле године у Сребреници, уз изјаву бошњачког званичника да је Вучић "сам себе напао". Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА