Најновије

Антитерористичка вежба и „душебрижници“

Здружена антитерористичка вјежба полиција Републике Српске и Србије под називом „Дрина 2016“ одржана је на граничном прелазу Трбушница код Лознице. Вјежби су присуствовали највиши званичници Српске и Србије, а отворена је након интонирања химни и предаје рапорта предсједнику Србије, Томиславу Николићу.

Предраг Ћеранић (Фото: Јутјуб)

Пише: Предраг Ћеранић Уз коришћење оклопних возила и пет летилица, око 200 припадника специјалних снага демонстрирало је спремност у борби против терористичке групе која је запосјела гранични прелаз и мост на Дрини. Показну вјежбу у директном преносу на првом каналу РТС могли су пратити и у Српској и у Србији. Након што се вјежба успјешно завршила предсједник Николић честитао је учесницима и изјавио да је вежба показала да Дрина не може бити граница борби против тероризма, јер тероризам не познаје границе.
Међутим, препрека за вјежбу је било, јер приказано заједништво некима није било по вољи. Министар безбједности у Савјету министара БиХ, Драган Мектић, иако кадар СДС-а, понашао се као да долази из СДА, односно да му је страначки шеф Бакир Изетбеговић. Из Мектићевог министарства од Муп-а Српске у више наврата тражили су информације о вјежби, инсистирајући на детаљима. Иако је њиховим захтјевима удовољено, јер је полицијска вјежба јавна манифестација а не тајна операција, нису били задовољни. Мектић је и даље закерао, а на крају је „пријатељски“ посавјетовао министра Муп-а Србије Небојшу Стефановића да, ето, не би било добро да се вјежба одржи и на босанској страни моста, како је било првобитно замишљено, јер би се то могло тумачити као угрожавање територијалног интегритета БиХ. Да не би „добронамјерни“ Мектић претјерано бринуо како ће све вјежба у Сарајеву бити схваћена,  донесена је одлука да се вјежба „помјери“ на територију Србије, те је тако одржана само на србијанској половини моста, али се од учешћа полиције Српске није одустало.
Свакоме ко прати безбједносне прилике у региону јасно је зашто је вјежба одржана и које су политичке поруке и коме одаслане. Али, како постоји „друга Србија“, постоји и у Српској њена подваријанта, у карикатуралном смислу. Тако поводом вјежбе „Дрина 2016“ бањалучки еквивалент Петру Луковићу, Слободан Васковић пише: Вјежба у Лозници је “демонстрација силе” комшијама, срачуната ради даљег доливања уља на ватру и  заоштравања ситуације, она је и предизборни слет за СНСД…, све је, само није оно за шта је представљају. Слаба Србија и преслаба РС слетским вјежбама неће никога престрашити, нити одвратити. “Ратне игре” су директно уперене против народа, против РС и Србије. Васковићева подваријанта, Драган Бурсаћ, иде и корак даље: Додик је уз свесрдну помоћ србијанских власти извео политичко-полицијску вјежбу "Провокација 2016". Некажњено. И врло успјешно испунио зацртан циљ-Боље он и његови на власти, него испровоциран рат. Да ли га је неко спријечио, казнио или санкционисао? Није. Они који би требали, само аутистично (намјерно или не), слијежу раменима. Шта рећи? У сарајевској штампи само су пренијели наведену писанију. Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА