Најновије

ТЕНЗИЈЕ НА ВРХУНЦУ: На годишњицу напада 11. септембра муслимани у Америци ће славити

ЊУЈОРК- Сваке године, муслимански лидери широм света гледају у Месец како би предвидели датум једном од најважнијих празника Курбан-бајрам, празник приношења жртве.

Њујорк локација напада (Фото: Синхуа)

Када је Хабиб Ахмед почео да планира овај Свети дан, приметио је потенцијалну опасну коинциденцију: Курбан-Бајрам могао би да буде 11. септембра.
– Многи људи ће желети да од тога направе “нешто” од тога. Могли би погрешно да проумаче: “Погледајте ове муслимане, славе 11-ог септембра” – рекао је господин Ахмед, који је недавно изабран на чело Исламског центра на Лонг Ајленду.
Потенцијални датум за овај празник пада на 15-годишњицу терористичких напада у САД, који је изазвао страх међу муслиманима у Њујорку и широм земље када су акти верских екстремиста изазвали запаљиву политичку реторику и помогли да порасте мржња према муслиманима.
У Њујорку, могућност да празник буде 11. септембра интензивирало је забринутост за безбедност широм муслиманске заједнице након недавног убиства имама и његовог помоћника у Квинсу. Неке је ова подударност подсетила на реакције након терористичких напада и полицијски надзор усмерен на муслимане годинама након 11. септембра.
Курбан-бајрам или Хаџи-бајрам је исламски празник приношења жртве, најзначајнији исламски празник. Он долази два месеца и десет дана након рамазана.
За овај празник очеви и мајке богато дарују своју децу и најмлађу родбину, а жене припремају богату трепезу за госте.
Муслимани Бајрам дочекују у својим домовима, а у зору одлазе у џамије на сабах-намаз, чекају излазак сунца и клањају бајрам-намаз. Следи честитање, а затим одлазе на гробља, па се потом враћају у своје домове где су припреме за жртву Курбана по правилима шеријата.
Извор: New York Times

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА