Најновије

ДОЛИЈАЛА: Сенат Бразила сменио Дилму Русеф

БРАЗИЛИЈА- Бразилски Сенат сменио је данас са положаја левичарску председницу државе Дилму Русеф због кршења буџетских закона, чиме је окончана процедура опозива која је поларизовала ову латиноамеричку земљу и паралисала њену политику у протеклих девет месеци, јавиле су агенције.

Дилма Русеф (Фото: Синхуа)

Сенатори су данас, после вишедневне расправе, гласали са 61 гласом према 20 за опозив Русефове због незаконитог коришћења новца из државних банака како би подстакла јавне расходе, преноси Ројтерс.
Досадашњи конзервативни потпредседник Бразила Мишел Темер, који је управљао земљом откако је Русеф суспендована у мају, положиће заклетву како би, у својству председника, завршио њен мандат до 2018. године.
Сенат је такође данас, одвојеним гласањем, одлучио да Русефовој неће бити забрањено да обавља јавне функције, преноси АФП.
Обављање јавних функција јој је, иначе, према бразилском закону, могло бити забрањено у наредних осам година.
Русеф (68) је смењена после 13-годишње левичарске владавине у највећој економској земљи Латинске Америке, наводи француска агенција.
Кроз сенатску салу данас су се, након објављивања резултата гласања, чули усклици, али и изрази разочарања.
Сенатори који су гласали за опозив одмах су отпевали националну химну, при чему су неки махали бразилским заставама, док су савезници Русефове стајали скамењених израза лица, а један од сенатора је држао натпис "Нећу се придружити овој срамоти".
Очекује се да ће Русеф, прва жена председник Бразила, која се тренутно налази у председничкој палати на ободима Бразилије у друштву блиских сарадника, током вечери дати изјаву.
Темер (75) , искусни политичар десног центра који је постао љути политички непријатељ Русефове, за пар сати ће положити председничку заклетву, а потом ће отпутовати на самит Г20 у Кину.
Око 50 левичарских демонстраната окупило се, истовремено, испред председничке палате како би Русефовој исказали подршку.
"Протестујемо против пуча и боримо се за демократију", каже 61-годишњи фармер Орландо Робеиро.
У центру престонице на снази су појачене мере безбедности, а затварање авенија у близини Сената изазвало је огормне гужве у саобраћају, док полиција наводи да се припрема за обимније протесте.
Русефова, из редова левичарске Радничке партије, оптужена је да је узимала незаконите државе кредите како би крпила рупе у буџету 2014. године, забашурујући проблеме земље док је Бразил тонуо у најдубљу рецесију просле више деценија.
Русеф је у Сенату, током маратонске 14-сатне седнице у понедељак, рекла да је недужна и да злоупотреба процеса опозива доводи у опасност бразилску демократију, обновљену 1985. после дводеценијског војног диктаторства.
Она је тада позвала сенаторе да "гласају против опозива, да гласају за демократију, и да не прихватају пуч".
Међутим, масовни улични протести против Русефове током прошле године одразили су гнев широм земље због начина на који је она управљала земљом која трпи велику незапосленост и инфлацију.
Што се Темера тиче, он је именовао нову владу са агендом да Бразил преоријентише удесно после више од деценије левичарске владавине, током које је 29 милиона људи извучено из сиромаштва, али и током које је земља утонула у корупцију и доживела економски суноврат.
Остаје неизвесно да ли ће Темер имати довољну подршку гласача да спроведе болне реформе уз строгу штедњу које је обећао, закључује француска агенција.
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА