Најновије

НИКОЛИЋ О РЕФЕРЕНДУМУ: Увек смо уз РС, не пада ми на памет да Додика притискам!

Председник Србије Томислав Николић, поводом велике тензије која се подигла у Босни и Херцеговини због најављеног референдума у Републици Српској, каже да ће наша земља увек бити уз Српску, те да му не пада на памет да врши притисак да се од тога одустане.

Томислав Николић (Фото: Јутјуб)

Николић подсећа да одлука о референдуму о Дану РС није само одлука Милорада Додика, већ да су иза ње стали и Младен Босић и Младен Иванић.
- Србија није учествовала у њеном доношењу, иако има свој став о томе, али никоме од нас не пада на памет да врши притисак на политичке лидере Републике Српске и БиХ. То у демократским друштвима једноставно није могуће - рекао је Николић.
Поштују Устав
На питање шта ће бити са српским народом и како ће се Србија поставити после одлуке лидера из РС да од референдума ипак не одустану, Николић је рекао:
- Србија ће увек бити уз Републику Српску, ми смо један народ који припада и Србији и Републици Српској. На међународној заједници је да тражи решења за боље функционисање Босне и Херцеговине, а не да ту државу остави по страни и реагује само када из РС дође било каква иницијатива за спровођење уставних надлежности.
Премијер Вучић и председник Николић разговарали су пре два дана у Београду с лидерима из БиХ о референдуму у РС и након састанка поручили да не подржавају референдум, али и да се неће мешати у њихову одлуку.
Вучић је рекао да неће улазити у сукоб са Западом због затегнуте ситуације у БиХ и референдума у Републици Српској, али да ће наставити да подржава Србе преко Дрине.
- Наш посао је да будемо уз РС. Не морамо увек да се слажемо и то је наш демократски капацитет. Нећу да идем као Милошевић и Караџић, нити као Тадић и Додик - рекао је Вучић.
Председник РС Милорад Додик рекао је да је РС јединствена у намери да се одбрани Дан РС и у том погледу ће наставити даље активности.
- Став Републике Србије је да се неће мешати ни подржавати, али ни оспоравати одлуку коју доносимо у РС, а да је на нама да оценимо све опасности и све проблеме које евентуалне одлуке које доносимо у РС могу изазвати - поручио је Додик. Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА