Најновије

Да ли ће Ердоган кренути на Раку или на Алеп?

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган је изјавио да је спреман да сарађује са Сједињеним државама како би се покренула офанзива на престоницу Исламске државе, Раку. Према турском председнику, о заједничкој операцији се разговарало на самиту Г20 у Хангжоу.

Турска војска (Фото: Синхуа)

Напад на Раку ће захтевати веће и масовније учешће турских оружаних снага. Ако је за садашњи главни задатак операције Штит на Еуфрату - контролу турско-сиријске границе - потребно неколико хиљада бораца на Слободне сиријске армије под контролом Турске, успешно освајање Раке је немогуће без директне интервенције турске војске, наводи Аналитички центар Катехон. Они сматрају да иза предлог турског Председника има за циљ да покаже да би Турска могла заменити Курде на месту главне снаге анти-ИД операције Сједињених држава. Тако Турци нуде Сједињеним државама да престану да престану да подржавају Курде у замену за узимање Раке. За демократске администрације у Вашингтону, на одласку, то може бити значајно достигнуће у спољној политици. Међутим, Сједињене државе ће изгубити могућност да играју на курдску карту у региону.

Са тактичке тачке гледишта, аналитичари Катехона сматрају, да је одвлачење турских снага ка истоку корисно и за Дамаск и за Москву. Питање је шта ће се сада догодити, када су ослобађање провинције Алепо од Исламске државе и заузимање града Ал-Баб, под контролом турских снага Слободне сиријске војске и приближавају се позицијама сиријских трупа које држе Алепо под опсадом. Ако ће главни смер деловања Турске бити исток Сирије, онда ће то помоћи и Русији и Сирији да реше оперативне проблеме у Алепу и смање ризик од могућег судара са владиних снага Сирије са Турцима. Међутим, у стратешком смислу, Сједињене Државе могу бити заинтересоване за директни војни сукоб Анкаре и Дамаска, чему може допринети турска интервенција широких размера у Сирији, упозоравају из Аналитичког центра Катехон. Kaко Турци спечавају повезивање две територије у Сирији под контролом Курда погледајте ОВДЕ. Извор: Правда/Katehon.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА