Најновије

ДАЧИЋ: Хрвати нам прете да никад нећемо бити чланица ЕУ

БЕОГРАД- Хрватска, као нова чланица Европске уније, покушава да профитира од те позиције и поставља Србији разне ултиматуме и услове којима би пут Србије према ЕУ требало да буде блокиран, изјавио је министар спољних послова Србије Ивица Дачић у интервјуу за Дојче веле.

Ивица Дачић у УН (фото: Јутјуб принтскрин)

"Они отворено прете да Србија никада неће постати чланица ЕУ", сматра Дачић наводећи да је један од проблема у односима са Хрватском Закон о процесуирању ратних злочина.
Према Дачићу, Србија поштује међународно право.
Други проблем је да су антисрпске кампање у Хрватској нормалне. Уз то иде и рехабилитација Независне Државе Хрватске која је била Хитлерова творевина, напоменуо је Дачић.
Дачић је навео да би Хрватска и Србија проблеме морале да реше на примерен начин.
Али ни у ком случају нећемо прихватити рехабилитацију оних који понижавају српске жртве Другог светског рата. Сматрамо да би и ЕУ морала реаговати на овакав развој догађаја, додао је Дачић.
Упитан када ће Србија признати реалност независног Косова, Дачић је одговорио да Србија не може да прихвати да је легално да део њене територије полаже право на независност без њеног пристанка.
Србија има своје интересе и ми смо много учинили у дијалогу са Приштином. Али Приштина не испуњава своје обавезе из процеса нормализације. Још смо далеко од нормализације односа. Но, нормализација не садржи ни у најмањој мери признање независности Косова, прецизирао је Дачић.
Дачић је оценио и да је важно да се очува стабилност у Босни и Херцеговини.
С друге стране морамо да будемо искрени и да кажемо да су бошњачки политичари вршили велики притисак како би свету наметнули погрешну слику да је Босна и Херцеговина муслиманска држава. Чак се предлаже да се укине Република Српска. То никада нећемо прихватити, истакао је Дачић.
Упитан о односу према Европској унији, Дачић је оценио да је ЕУ повезујући фактор који подстиче регионалну сарадњу на Балкану оптерећеном сукобима.
Уверени смо да се исплати борити се за те циљеве и постати чланица ЕУ. Надам се само да ће Европска унија преживети док ми не постанемо њен део, рекао је Дачић.
Дачић је рекао и да Србија не помишља на то да затражи чланство у НАТО.
Наша званична позиција је да би Србија требало да сачува војну неутралност. Не желимо да будемо део неког војног савеза. С друге стране, са Северноатланским пактом имамо највиши ниво сарадње земље која не жели да постане чланица, закључио је Дачић.
Извор: Вечерње Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА