Најновије

Нови вирус угрожава безбедност Андроид телефона

Недавно је откривена модификација банкарског вируса "тројанца" Гуги која може да заобиђе сигурносне поставке неких телефона са Андроид 6 оперативним системом.

Илустрација

Како се наводи у саопштењу компаније Касперски лаб у којој је ова врста вируса и откривена, овај 'тројанац' се у телефон инфилтрира уз помоћ 'спам' СМС порука у којима се корисницима понуди линк (који је малициозне природе и садржи у себи вирус).
Након што се отвори линк, практично нема повратка. малwаре софтвер се инсталира на телефон и од корисника захтева одобрење за приступ апликацијама. 
Уколико се прихвати захтев, на екрану се приказује обавештење: "неопходна су додатна права како бисте могли да наставите да користите телефон".
Уколико се захтев, пак, не прихвати, тројанац у потпуности блокира телефон. Након тога, корисници могу само да покушају да ураде фабрички ресет уређаја, али успех ове операције није загарантован јер је вирус у већини случајева већ заразио систем.
Гуги модификација тројанског вируса је банкарски тројанац - краде финансијске информације и СМС поруке, као и податке из именика.
Како би се корисници заштитили од ове врсте малвер-а, у компанији Касперски Лаб препоручују следеће мере:
1. Избегавајте аутоматско давање дозвола другим апликацијама;
2. Инсталирајте антивирус и малвер апликације и редовно ажурирајте оперативни систем;
3. Када сурфујете по интернету, будите пажљиви које веб сајтове посећујете. Ако вас телефон претходно упозори да одређена адреса садржи 'потенцијално опасан садржај', онда је вероватно тако и треба послушати.

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА