Најновије

НАЋИ ПОСАО У СРБИЈИ, НЕМОГУЋА МИСИЈА: Пробајте да овако "набилдујете" своју биографију!

Наћи посао у Србији ако немате везу, сматрају многи, равно је чуду. Више стотина хиљада људи готово свакодневно шаље биографије потенцијалним послодавцима, а било какву реакцију добију у веома малом броју случајева. Ако сте се питали "шта није у реду с мојом биографијом", одговор је највероватније - недостају вам одређене вештине које вас чине атрактивним кандидатом.

Посао (Фото: pixabay.com)

1. Обрада слика и видеа (Аdobe Photoshop, Аdobe Premiere Video Еditor)

Ако желите каријеру у креативним индустријама (медији, маркетинг, web...), обично је добар додатак знати програм за обраду фотографија или видеа. Много тога можете научити бесплатно, на форумима и уз помоћ видео туторијала, а основни курсеви преко интернета, уколико знате енглески, коштају око 50 америчких долара. На страним сајтовима доста је захтева за фриленсере који познају ове програме.

2. Рад у Екселу (Еxcel)

Мало који посао у канцеларији може да се ради без познавања програма који подразумева рачунање и табеле. Чак и ако не радите посао везан за планирање и/или финансије, веома је корисно знати Ексел.

3. Други страни језик

Немачки, француски, италијански, шпански, руски, или неки ређи страни језик (поред обавезног енглеског) повећава вам шансе да се запослите, посебно у страним фирмама. Такође, људи који говоре барем два језика имају боље памћење и бољи су у мултитаскингу, што су све вештине које послодавци изузетно цене.

4. Програмирање (Web development)

Не морате да будете школовани програмер да бисте добили посао. Основно познавање неког од језика програмера вас истиче у мору оних који ту вештину немају, и вреди у буквално било којој каријери. Ко зна, можда ће вас стицање основног знања погурати и дубље у ову професију, па ћете бити један од најплаћенијих људи у Србији.

5. Вордпрес (Wordpress)

Изузетно велики број сајтова је прављен у најједноставнијем програму, лаком за сналажење и онима који немају везе с програмирањем. За све који желе да раде у медијима, или да се баве интернет предузетништвом, прављење сајтова у Вордпресу је супер почетна тачка.

6. Говорништво

Без обзира на то које је ваше занимање, једно је сигурно: у одређеном тренутку мораћете да говорите пред већим бројем људи. Некима то долази природно, други то морају да науче. Наважније је да будете мирни и сталожени, као и да говорите јасно. Разне курсеве говорништва можете завршити и у Србији (ако платите), а наћи ћете и бесплатне туторијале на Јутјубу.

7. Оптимизација сајта за претраживаче (СЕО)

Иза ове скраћенице крије се читава палета уносних послова за практично било који веб сајт, а то је оптимизација тог сајта на великим претраживачима, првенствено Гуглу. Не морате да будете програмер, довољно је да разумете алгоритам претраживача, и да имате јаке вербалне способности, јер се тајна оптимизације у великој мери крије у речима које користите на сајту. Мноштво је страних и домаћих курсева који ће вас научити основама оптимизације, а уколико знате енглески, наћи ћете прегршт корисних адреса на интернету - бесплатно.

8. Гугл аналитика (Аnalytics)

Ако покушавате да постанете СЕО експерт, природно је да имате и програм "Гугл Аналитика" (Google аnalytics) у малом прсту. То је кључни алат по коме мерите успешност сајта, као и његових перформанси на друштвеним мрежама и претраживачима. Са овом вештином можете анализирати резултате и давати препоруке за раст било ког сајта, без обзира на то да ли се ради о информативном, забавном, купи-продај сајту или форуму.

9. Менаџмент производа (Product management)

Ово су професионалци који једну пословну идеју (нови производ) доводе до реализације. Свака фирма, без обзира на то чиме се бави, жели у свом тиму људе који могу да успешно "подигну" пројекат од нуле. Осигурајте да ви будете особа са тим вештинама и она без које не могу.
Business Insider

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА