Најновије

KAО ШТО СЕ И ОЧЕКИВАЛО, ДОМИНО ЕФЕКАТ: Каталонци масовно протестују, траже отцепљење од Шпаније!

Десетине хиљада Каталонаца окупило се данас у Барселони и још четири града на масовним протестима тражећи отцепљење тог региона од Шпаније, у тренутку када лидери који се залажу за независност покушавају да превазиђу разилажења у вези са планом за отцепљење, преноси АФП.

Каталонци (Фото: Јутјуб)

Више од 340.000 људи потписало је пристанак да се придруже демонстрацијама, које су испланиране на национални празник Каталоније Диада, којим се обележава годишњица освајања Барселоне од стране шпанског краља Фелипе Петог 1714. године после 13-месечне опсаде у губитка каталонске аутономије.
У Барселони су се демонстранти данас, са транспарентима у плавој, црвеној и жутој боји сепаратистичке садржине, окупили у градском парку.
Шеф регионалне владе Католине Карлес Пуџдемон рекао је уочи почетка окупљања да је овогодишња Диада кључна и да ће у предстојећим месецима "кључне одлуке" у вези с будућношћу Каталоније морати да буду донете.
Каталонски сепаратисти годинама неуспешно покушавају да добију одобрење од шпанске централне владе да одрже референдум о независности као што је референдум који је одржан 2014. у Шкотској у Британији, а на ком су бирачи дали негативан одговор.
Након што су прошле године први пут освојиле јасну већину у регионалном каталонском парламенту, сецесионистичке стране су промениле тактику и усвојиле план да постигну независност средином 2017. године.
Међутим тај план је у јуну наишао на потешкоће када је Пуџдемонова коалициона влада изгубила подршку мање антикапиталистичке партије ЦУП, а тиме и јасну већину у парламенту.
Заговорници независности се надају да ће данашњи масовни протести поново ујединити и удахнути нови живот њиховој борби за независност, закључује француска агенција.
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА