Најновије

Зашто момцима поново стижу војни позиви?

Сваки грађанин има два задатка везана за одбрану земље: да се упише у војну евиденцију (са 18 година) и да служи у резервном саставу (почев од навршене 30. године живота), у супротном, сноси санкције.

Војска Србије (Фото: Министарство одбране)

Од регионалних центара Министарства одбране, ових дана на адресе војних обвезника или њихових радних места, стижу позиви, који не значе припреме за рат, већ су део редовног посла ажурирања спискова и саопштавања ратних распореда.
Паника и брига запослених у неким државним установама и предузећима, изазвана је због дописа некадашњих војних одсека у којима се обавештавају о обавезама у случају рата.
- Био сам шокиран када ме је шеф одељења позвао и дао ми да потпишем решење у коме је наведено шта сам дужан да урадим ако се зарати – рекао је М. С. који је запосленин у једном од београдских здравствених центара, па додао:
– Војни рок нисам служио нити сам икада имао везе са војском. Речено ми је да папир морам да преузмем, јер то прописује закон.
Ипак, из Министарства одбране су поручили да поделе решења са наведеним обавезама грађана нису у вези са политичком ситуацијом, нити су најава ванредног стања или припрема за мобилизацију, већ су то уобичајени послови органа задужених за обавезе одбране.
– Део грађана Србије подлеже радној обавези, што значи да су током ванредног или ратног стања дужни да обављају одређене задатке на својим радним местима – објаснили су у Министарству одбране, па додали: – У Србији се већ две године применује План одбране који тачно прописује шта ко треба да ради. Органи Министарства одбране дужни су да ажурирају спискове предузећа и запослених који су дужни да се одазову на позив државе. Иначе, задатак да производе робу или пружају услуге у случају ратног или ванредног стања има око 1.200 привредних друштава у Србији, а у случају да оружје “проговори”, њихов задатак ће бити снабдевање одређене војне јединице, полиције или другог субјекта одбране. Према овом документу, свако предузеће мора да има сопствени план снабдевања или пружања помоћи одређеном субјекту одбране у случају рата. – Разлога за страх немају ни момци старији од 30 година, који добијају решења о превођењу у резервни састав. Позиви за служење у резерви не треба никога да плаше, јер је реч о законској обавези која се редовно спроводи. Иако је служење војног рока обустављено, сваки грађанин има два задатка везана за одбрану земље: да се упише у војну евиденцију (са 18 година) и да служи у резервном саставу (почев од навршене 30. године живота) – напомињу у Министарству одбране. Они су подсетили и да закон предвиђа и санкције за особе које се не одазову увођењу у евиденцију или одбију служење у резервном саставу. Извор: Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА