Најновије

Порука Роту: Не прекидамо везу са Русима!

Упркос коректним разговорима које су званичници Србије имали у протекла два дана с Михаелом Ротом, државним министром за Европу у Министарству иностраних послова Немачке, наш државни врх је шокиран његовом поруком да ће Србија добити подршку "ако је одлучна да буде део ЕУ, а не Русије".

Михаел Рот (Фото: Јутјуб)

Поводом тог недипломатског скандала, госту из Берлина је јасно саопштено да смо ми суверена држава и да не намеравамо да будемо део Русије, али да ћемо наставити да развијамо пријатељство са том земљом.
Министар за рад Александар Вулин оценио је да је изјава Рота била неопрезна, али је додао да је уверен да та изјава не одражава односе влада Србије и Немачке.
- Сигуран сам да Рот зна да је Србија суверена земља, а не територија, и да никада није ни покушала, а ни желела да буде део ниједне друге државе, па ни Русије. Као суверена земља имамо право на своју спољну политику, пријатеље и интересе. Србија не покушава да буде део Русије, нити је то ико икада рекао, али не жели ни да за корак умањи добре односе с том земљом.
Лидер Покрета социјалиста је додао и да не би било лоше да ЕУ успостави јединствену политку у својим редовима, пре него што од Србије затражи да је поштује јер има земаља које се залажу за укидање санкција Русији.
Коалициони партнери напредњака из СНП Ненада Поповића саопштили су, поводом Ротове поруке, да Србија никада и ни по коју цену неће увести санкције Русији:
- Немачки државни министар изрекао је срамну лаж како Србија размишља да буде део Русије. Србија никада неће бити део ни ЕУ ни Русије, већ ће остати самостална и тежити да буде још снажнија. Подсећамо немачког дипломату да Србија не може бити део Русије, зато што Русија и Србија не базирају своје односе на уценама, условљавањима и на лажима, већ на вековном братском савезништву, а поготово у два светска рата, и то баш против Немачке.
Политички аналитичар Драгољуб Анђелковић оценио је да се Рот послужио гебелсовском методом због које би требало да се постиди Немачка:
- У питању је безобразна и цинична изјава. Србија не жели да буде део Русије већ жели најбоље односе с њом. Немачки званичник овако прикрива стварне антисрпске циљеве Запада, од отимања Косова до гашења РС.

Председништво: Нема признања Косова

У кабинету председника Србије Томислава Николића осврнули су се и на Ротов став да пре чланства Србије у ЕУ "све мора бити јасно по питању Косова и Метохије".
- Устав Србије је јасан и председник Републике га никада неће прекршити. Србија је војно неутрална и никада неће прихватити независност КиМ. Истовремено, испуњавамо услове за улазак у ЕУ све док се не затражи признавање КиМ - каже Станислава Пак, саветница шефа државе.
Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА