Најновије

ДАНАС СЕ СЕЋАМО ЧУДА АРХАНГЕЛА МИХАИЛА: Ако су вам ближњи болесни, ово данас обавезно урадите

БЕОГРАД - Српска православна црква и њени верници данас празнују дан посвећен сећањима на чуда Светог архангела Михаила.

Свети архангел Михаило (Фото: spc-raska.rs)

Још од давнина људи су празновали анђеле, јер по Старом завету, када су људи одступили од Бога, почели су се клањати створењима Божјим, стварајући од њих идоле и приносећи им жртве.
Пагани су их називали боговима и створитељима свега видљивог и невидљивог. То је било веома распрострањено за време светих апостола. Четири до пет година пре Првог Васељенског сабора на Лаодикијском помесном Сабору светих отаца, проклето је такво поштовање анђела и предато анатеми, те је по 35. Правилу уведено као благочестиво и правилно поштовање и празновање светих анђела, као служитеља Божјих и хранитеља рода људског.

9 анђеоских чинова

Девет анђелских чинова описао је ученик Светог апостола Павла, Свети Дионисије Аеропагит у својој књизи „О небеској јерархији“ и они су следећи: шестокрили серафими, многоочити херувими, богоносни престоли, господства, силе, власти, начала, архангели и ангели.
Предање каже да су се  на данашњи дан десила највећа чуда на извору у Лаодикији који је освештао управо Архангел Михаило. Према легенди, око 300. године један паганин у Лаодикији имао је ћерку која је глувонема. Пошто му се Архангел Михаило указао у сну, неверник је повео на извор глувонему ћерку јер му је архангел тако поручио.
Неверник је одвео ћерку до чудотворног извора и питао хришћане шта треба да ради. Они му рекоше да је довољно да се искрено помоли у име Оца, Сина и Светога Духа па ће му архангел Михаило сигурно помоћи. Помоливши се, неверник показа ћерки да се умије и у тај час она одмах поче да говори и чује.
Незнабожац се после чудотворног догађаја крстио заједно са ћерком, а на месту извора изграђена је Црква Светог архангела Михаила коју је саградио, а која се и данас тамо налази.

Народна веровања

Хришћани верују да се на данашњи дан треба молити за излечење, али и опростити грехе свим неверницима. Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА