Најновије

72 САТА ПРЕД СМРТ: Шта је то што човек осећа у тренутку умирања?

У људској природи је да бојимо смрти и тешко нам је да о њој говоримо или да јој присуствујемо.

Смрт (Фото: pixabay.com)

Међутим, можда управо самртници разумеју смрт много боље него ми и могу да нам пруже утеху. Патриша Пирсон, новинарка и ауторка књиге "Отварање врата раја: Истраживање прича живота, смрти и шта долази након ње" описује резултате својих истраживања на тему "преласка другу страну", пише Сенса.

Све почиње 72 сата пред смрт

- Пошто сам у року од 9 недеља изгубила и сестру и оца, посветила сам се истраживању онога што се дешава након смрти. Интервјуисала сам на десетине људи које професија везује за неизлечиве пацијенте, као оне који су доживели посебна искуства са самртницима па и са онима који су се "вратили из мртвих", односно, доживели клиничку смрт.
Схватила сам да људи спознају када им куцне задњи час. У периоду од 72 сата пред смрт, они почињу да говоре у метафорама о путовању. Терминологија јесте различита, па тако једни траже своје ципеле, други авионске карте, а трећи понављају како "желе да иду кући", а заправо су већ код куће.
У тренуцима док је лежала на самрти, моја сестра, оболела од рака дојке, понављала је упорно "ја не знам како да одем", а чак је спомињала и неке "несрећне стјуардесе."
Болничарка Меги Каланан, која је радила у Центру за палијативну негу у Вирџинији, наводи питање једног пацијента оболелог од рака панкреаса, постављено у самртном часу: "Да ли моја жена зна све у вези са пасошем и картама?"
Мери је сковала и посебан термин "свест о блиској смрти" и користи га у својој књизи "Коначни дарови: разумевање специјалне свести и потребе умирућих и комуницирање с њима". Калананова је била у ситуацији да негује стотине пацијената све до смрти и сматра да визије путовања њених пацијената нису пука случајност.

Преминуле чланове породице људи виде непосредно пред смрт

Самртници често имају "привиђења" за које здраве особе верују да су просто ефекат јаких аналгетика које пацијенти узимају. Међутим, да ли је тако?
У једној великој интернационалној студији, коју су спровели психолози др Карлис Осис и др Ерлендур Харалдсон са Исландског универзитета, установљено је да већина пацијената који су још увек свесни неких сат времена пред смрт, види своје вољене који су преминули, без обзира на то да ли су примали такве лекове или не. Студија је обухватила особе из потпуно различитих култура - из САД и Индије.
Када сам разговарала са пацијенткињом Одри Скот (84), која је умирала од рака, причала ми је како јој у посету долази њен (усвојени) син Френки, иначе, преминуо неколико година пре тога. Он је, према њеним речима, мирно седео у фотељи крај ње кад год би "дошао".
Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА