Најновије

НЕОБЈАШЊИВА ПОЈАВА У СРБИЈИ: Мождани удари косе младе, на сваких 20 минута по једна жтрва!

У Специјалну болницу за цереброваскуларне болести "Свети Сава" примљена је 19. годишња пацијенткиња због тешког можданог удара, лекари су урадили механичко уклањање тромба и очекују да она неће имати физичке и менталне последице.

Главобоља (Фото: pixabay.com)

То је најмлађи пацијент који је од овако тешке болести лечен у тој установи, саопштено је из болнице Свети Сава.
- Пацијенткиња је примљена по истеку шестог сата од настанка можданог удара, па је на срећу стигла на време да јој урадимо тромбектомију. Због тога ће највероватније проћи без икаквих физичких и менталних последица - рекао је директор болнице др Милан Савић.
У писаној изјави медијима он наводи да је пацијенткиња изузетно млада за овако тешку болест, те да ће узроци настанка бити детаљно испитани посебним анализама, али да је најважније да је један млади живот спасен.
Подсећа да је у лечењу можданог удара најбитнија правовремена реакција и долазак до лекара који су стручни за лечење можданог удара.
Данас постоје разни начини за лечење можданог удара, а један од најбољих је тромбектомија, односно механичко уклањање угрушка из великог крвног суда у мозгу.
Ова терапија, која се у Болници "Свети Сава" спроводи од 2014. године, смањује смртност и до 50 одсто и није за све пацијенте, већ само за оне код којих је зачепљен велики крвни суд и код којих су и иначе прогнозе најлошије.
Сваких 20 минута једна особа у Србији доживи мождани удар, сваких 60 минута неко умре од можданог удара, а један од разлога високе смртности је недовољно знање о симптомима можданог удара и хитности реаговања.
Разлози кашњења су многи, али најчешћи су непрепознавање симптома, продужен транспорт, неодлучност неуролога, отпор према инвазивним процедурама и недоступност свих чланова тима за ендоваскуларне процедуре. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА