Најновије

Огромно острво плута на 60 километара од Београда (ФОТО)

На рубу Делиблатске пешчаре, усред банатске равнице, 16 км од Ковина а само 60 километара од Београда, налази се село Делиблато. У природњачким круговима већ надалеко познато, Делиблато је својеврсна туристичка атракција.

Плутајуће острво (Фото: Гугл мапе)

Разлог за то је Специјални резерват природе ,,Краљевац“, са својим невероватним природним богаствима. Резерват између осталог красе и плутајућа острва која померана јаким ветром непрекидно мењају околни пејзаж. Највеће од њих величине је чак невероватних 2,5 ха. На острву расте и дрвеће а током године оно, ношено ветром, креће се овим прелепим језером између два уска грла, пише у репртажи порала Juznibanat.rs .

,,Краљевац“ се простире на 264 ха и стављен је под заштиту државе као природно добро од изузетног значаја прве категорије. Обухвата три просторне целине: језеро Краљевац са плутајућим и сталним острвима и околним тршћацима површине 192 ха, пашњак ,,Спасовина“ на лесној тераси површине 20 ха и долину извора ,,Обзовик“ површине 52 ха.
Резерват је уточиште бројиних врста риба, птица, и сисара, а његови најзначајнији становници припадају изузетно ретким и строго заштићеним врстама. Умбра или народски речено мргуда, реликтна је и ендемска врста слива Дунава и Дњестра. Ова врста рибе стара преко 7000 година налази се на светској црвеној листи угрожених врста. Са мргудом станиште дели и чиков, риба која се некада користила за предвиђање временских непогода, пошто је осетљива на промене атмосферских прилика. Чиков се налази на листи строга заштићених врста Европе.

На плутајућим острвима и тршњацима Краљевца гнезде се бројне врсте птица. Међу ретке и заштићене како у Европи тако и у свету, спадају мрка и жута чапља, гак и чапљица, еја мочварица, мали корморан, белобрада и црна чигра као и патка њорка. У великим колонијама, на подрчју резервата, се гнезди и живописна пчеларица, која зиме проводи у тропским крајевима Африке и Азије. У склопу резервата се налазе и пашњаци ,,Спасовина” и  ,,Обзовник” који представљају последња уточишта текунице. Текуница је ситни глодар из породице веверица и представља важну карику у ланцу исхране од које зависе такође угрожени степски соко и орао крсташ. Резерват је станиште и посебне врсте степског глодара – слепог кучета, специфичног по томе што нема спољашне отворе за очи. Слепо куче иако се у народу сматра за штеточину заштићена је врста. Искористите лепе јесење дане и посетите ово прелепо место. Извор: Juznibanat.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА