Најновије

Шта урадити кад вам нечији УСБ стигне на кућну адресу

У поштанске сандучиће у Аустралији неко је убацио УСБ стицкове, а полиција упозорава да никако не повезују те стикове са својим рачунарима.

УСБ ФОТО: Pixabay

Прошле године једна је компанија спровела експеримент у којем су хтели да открију шта би већина људи урадила ако пронађе УСБ стик, па се показало да би двадесет одсто људи убацили УСБ у рачунар и проверили датотеке на њему. 
Истраживање које је на Универзитету у Илиноису с проведено почетком ове године показало је како је број људи који ће отворити датотеке на УСБ-у којег пронађу велики – чак 48 одсто. 
Док се у већини случајева на таквим УСБ уређајима налазе приватне ствари неопрезних корисника који су изгубили стик или екстерни хард диск, повезивање УСБ-а с рачунарима и отварање датотека у неким случајевима носи велике опасности. 
Полиција у Аустралији тако је ове недеље упозорила све особе које у поштанском сандучићу пронађу УСБ стик да га никако не повезују с рачунаром и не отварају датотеке на њему јер верују како је реч о 'екстремно опасним' УСБ уређајима који би им могли у потпуности уништити рачунаре. 
У неким случајевима, радозналост је ипак јача од опреза, па ће многи вероватно покушати да сазнају шта се то налази на стиковима које су пронашли у поштанском сандучету. Информација о томе ко им је оставио ове уређаје у сандучићима још нема, али ова ситуација показује колико је опасно укључивати непознате УСБ уређаје у рачунаре тако да, ако у будућности пронађете неки УСБ, увек имајте на памети да га можда нико није изгубио, већ је ту намерно остављен како би га покупила нека радознала особа и повезала с рачунаром. 
Отварање датотека с таквих стикова носи бројне опасност па би корисници могли да покупе неки вирус, малwаре и сличну напаст која би могла да им уништити рачунар, шпијунира их или их снима wеб камером без њиховог знања.

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА