Најновије

РЕФЕРЕНДУМ У СРПСКОЈ: Отворена места за гласање

Око 1.900 гласачких места на којима ће грађани Српске данас одговорити на референдумско питање "Да ли сте за то да се 9. јануар слави и обележава као Дан Републике?" отворена су у 7 сати.

Милорад Додик (Фото: РИА новости)

Грађани Републике Српске, њих око 1,2 милиона са правом гласа, први пут после рата излазе на референдум, а могућност да гласају имају до 19 сати.
Без обзира на то што Централна изборна комисија (ЦИК) БиХ није желела да учествује у спровођењу референдума у РС, правила на њему важе као на изборима. То значи да ће грађани гласати на истом месту где су гласали и пре две године на општим изборима, а они који из неког разлога нису сигурни где им је гласачко место могу то да провере бесплатним слањем свог ЈМБГ на број 065 12 44.
Референдум је кулминација готово једногодишњег политичког сукоба у БиХ, који је почео након што је Уставни суд БиХ на апелацију бошњачког члана Председништва БиХ Бакира Изетбеговића одлучио да је 9. јануар неуставан, јер се у њему, наводно не препознају Бошњаци, Хрвати и остали грађани РС.
Иначе, тог дана је Скупштина српског народа 1992. године прогласила Републику српског народа у БиХ из које је касније израсла Република Српска и верификована у Дејтону 1995. године. То је чињеница коју политички врх РС стално истиче, јер доказује да Српска није настала у рату, већ пре њега, а да је ратом одбрањена, те призната у Дејтону и Паризу, као конститутиван део БиХ.
Још се не зна какве ће измене да буду, али се из изјава званичника РС да наслутити да се тим законом Бошњаци и остали народи у РС неће "терати" да славе 9. јануар. На тај начин, НС РС ће покушати да формално испоштује одлуку Уставног суда БиХ, а истовремено задржи свој празник, који се сматра последњим идентитетом РС, након што су јој одлуком истог суда укинути ранији грб, химна и застава.
Овај референдум је у региону и Федерацији БиХ схваћен много озбиљније и другачије, као увод у референдум о отцепљењу РС, због чега је политичка јавност и међународна заједница месецима била на ногама у покушају да одговори председника РС Милорада Додика да одустане од њега.
Извесно је да се данашњем референдуму неће одазвати већина Бошњака у Српској, јер су то тако од њих захтевали бошњачки политичари. Потпредседник Српске Рамиз Салкић и функционер СДА чак је поручио да ће се постављање гласачких места у бошњачким насељима у РС сматрати провокацијом од стране власти Српске. Управо због тога ће на МУП РС бити до сада можда највећи терет да обезбеде мирну и достојанствену атмосферу на биралиштима, иако би неки у Федерацији БиХ желели да то буде другачије.
Министар унутрашњих послова Српске Драган Лукач изјавио је да МУП располаже одређеним информацијама да поједини радикални кругови, нарочито вехабијски, могу својим деловањем угрозити институције Српске или чак одређена места на којима ће грађани изаћи на референдум. Он је рекао да ће Полиција РС евентуалне такве покушаје сматрати тероризмом и одговорити на адекватан начин.
- Искористићемо све своје потенцијале и могућности да заштитимо наше грађане и институције РС – поручио је Лукач.
Из Републичке комисије за спровођење референдума најавили су да ће свака два часа саопштавати излазност на референдуму, а да ће прве незваничне резултате објавити одмах након њихових прикупљања у општинским и градским комисијама, а најкасније 48 часова од затварања гласачких места.

Сервисни подаци

  • Право гласа - 1.219.399 грађана
  • Бирачка места отворена од 7 до 19 часова
  • Издавање личних докумената током викенда од 7 до 19 часова
  • Слањем ЈМБГ на број 0651244 проверити гласачко место
  • Гласање изван РС – Србија (Београд, Нови Сад, Зрењанин, Суботица, Панчево), Немачка (Штутгарт, Франкфурт, Манхајм, Вупертал, Хелиброн, Минхен), Швајцарска (Арбедо, Сент Гален, Луцерн, Базел, Неухаусен), Аустрија (Беч, Грац, Линц, Инсбурк), Русија (Москва, Јекатеринбург), Белгија (Брисел, Антверпен), Холандија (Ротердам).
  • Брчаци са држављанством РС гласају у Лончарима (Доњи Жабар) и Доњој Буковици (Бијељина)
  • Први незванични резултати у року од 48 часова

Додик позвао на достојанство

Председник Српске Милорад Додик позвао је грађане Српске да изађу на референдум о Дану Републике, јер је то велики дан за Српску и њен народ.
- Веома је важно да референдум прође мирно и да не буде никаквих ексцеса, у било ком смислу. Они који не желе или неће да изађу на референдум - то је њихов став и то треба поштовати - нагласио је Додик.
Позвао је грађане на достојанство и да одбаце евентуалне ситуације насиља и вербалних вређања.
- Морамо показати да смо зрео демократски народ и да имамо право на наше одлуке. Од овог референдума зависиће и наше третирање у будућности. Зато молим све грађане РС да овај референдум схвате као прилику да побољшамо наше шансе да и у будућности одлучујемо о нашим важним питањима -  поручио је Додик.

Одржана 3 референдума

Српска је од оснивања одржала три референдума, под влашћу СДС, и то у јеку грађанског рата у БиХ.
15. маја 1993. расписан је референдум о Венс-Овеновом мировном плану. На листићу се налазило додатно питање: Да ли подржавате самостално и слободно удруживање РС са другим државама. Излазност је била 92 одсто бирача, а негативан одговор на прво и позитиван на друго дало је 99 одсто изашлих.
Други референдум је одржан 19. јуна 1993. о спајању некадашње Ррпублике Српске Крајине и РС, уз могућност заједничког уједињења са другим српским државама. Излазност је била 95 процената, а подршку је дало 98,61 одсто изашлих.
Трећи референдум одржан је 27. августа 1994. о мировном плану Контакт групе. Излазност је била 90,86 одсто, а против се изјаснило 96,06 процената изашлих бирача. Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА