Најновије

ПАДАЈУ ЦЕНЕ КАРАТА ЗА МАРС: Земљани на Црвеној планети већ за коју годину!

Власник компаније SpaceX Елон Маск представио је свој план за приватне мисије на Марс, којима би велик број људи настанио у неким будућим колонијама на Црвеној планети, јер Земљани, желе ли опстати, “морају постати мултипланетарна бића”.

Марс (Фото: pixabay.com)

Маск је нагласио да би реализација плана могла почети 2022. - три године раније него што су предвиђале претходне процене.
- Оно што покушавам да постигнем је да Марс не изгледа недостижно, да буде нешто што можемо да остваримо за наших живота - рекао је Маск представљајући програм на Међународном астронаутичком конгресу у Гвадалахари у Мексику.
Он је казао да планира, користећи се постојећим технологијама, да смањи трошкове превоза Земљана на Марс са 10 милијарди долара на 200.000 долара, што је цена просечне куће у Сједињеним Америчким Државама.
- Не можете створити самоодрживу цивилизацију на Марсу ако карта до тамо кошта 10 милијарди долара по особи - објаснио је инжењер, изумитељ и милијардер.
Мусков СпацеX једна је од две приватне компаније које је Америчка свемирска агенција НАСА ангажовала као превозника за доставу опреме на Међународну свемирску станицу, а као “возило” користи капсулу Драгон (змај) за вишекратну употребу лансирану ракетама Фалцон 9.
Опстанак човечанства захтева “да постанемо мултипланетарна врста”, и треба почети од Сунчевог система, а једнога дана кренути и даље у свемир јер, како сматра, историја показује да ће се и “судњи дан” једном догодити.
- Марс је најбољи циљ за људске колоније, а самоодржив град од милион људи на тој планети могао би бити саграђен за 40 до 100 година - проценио је Муск.
Он је навео да насељавање намерава да изведе помоћу свемирске летелице која се може вишекратно користити и превести најмање 100 људи до Црвене планете, а као гориво користиће се угљен-диоксид и вода, које има на Марсу.
Маск, који је уједно власник компаније Тесла Моторс, специјализиране за производњу електричних аутомобила, суоснивач ПаyПала за плаћање путем интернета и компаније Solar City за производњу соларних панела, рекао је да кроз улагања наставља издвајати новац за пројект Марс, како “би дао свој највећи допринос мултипланетарном животу”.
Kомпанију SpaceX Маск основао у циљу колонизирања Марса, четврте планете од Сунца и, након Венере, друге најближе Земљи.
Најмања удаљеност између Земље и Марса је 54,6 милиона километара, а приземљење људи на планету након пута од шест до девет месеци крајње је амбициозан циљ, пише агенција Реутерс.
SpaceX планира поласке сваких 26 месеци, када су Земља и Марс у најповољнијем положају за лет, а Маск очекује да би људе спустио на Марс 2024.
НАСА је поздравила Масков план.
- Поздрављамо све који желе да направе гигантске кораке према путовању на Марс. Задовољни смо што глобална заједница иде у сусрет новим изазовима ка одрживом људскомприсуству на Марсу. Ово путовање захвева најбоље и најблиставије умове владе и индустрије и охрабрује чињеница да се Mарс појављује као главна тема дискусија - саопштила је НАСА. Извор: Gardijan

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА