Најновије

ЗАВИРИТЕ У СЕВЕРНУ КОРЕЈУ: Овако је било на првом аеромитингу отвореном за јавност (ВИДЕО)

На новоотвореном Међународном аеродрому Калма код града Вонсан, Северна Кореја протеклог викенда одржан је војни аеромитинг кога су домаћини назвали Ваздухопловни фестивал (Wonsan Internacional Air Festival ).

Вонсан ер фестивал (Фото: Јутјуб)

Била је то прва ваздухопловна приредба у овој земљи којој су могли присуствовати и странци које су углавном представљали западни новинари, фоторепортери и спотери. Уједно је то било и прво познато јавно приказивање севернокорејске војне авијације, пише Тango six.
Статика и летачки програм нису били толико разноврсни и богати као на светским међународним аеромитинзима али је доживљај сигурно био веома узбудљив с обзиром да је аеромитинг одржан у једној од најзатворенијих држава на свету.
Ваздухоплови Ратног Ваздухопловства Северне Кореје се на фотографијама и снимцима ретко виђају иако је последњих година на њиховој телевизији било приказано неколико емисија о све чешћим војним вежбама.
Организатори овог догађаја били су компанија Juche Air Travel Services са седиштем у Лондону у сарадњи са корејском фирмом Кореан Интернатионал Травел Цомпанy.
У изјави за ’’Центар за авијацијску фотографију’’ коју је пренео амерички часопис Combat Aircraft представник лондонске компаније Juche David Thompson рекао је да је требало три године напорног рада за реализацију овог аеромитинга, да су домаћини урадили све што је договорено и да су присутни били сведоци, како је рекао, стварању ваздухопловне историје.
Интересантно је да је холандска туристичка агенција 4Aviation нудила одлазак на овај аеромитинг у аранжманима за 4 дана и 3 ноћи који су коштали 1235 евра и 6 дана/5 ноћења 1465 евра. У аранжману од 6 дана у понуди је био и обилазак знаменитости Пјонгјанга, демилитаризоване зоне код места Каесонг где се ишло и до музеја Корyо.
Међутим ове цене су важиле тек од доласка у Пекинг а обухватале су одласке и доласке у Пјоњанг и Wonsan као и транспорт кроз Северну Кореју, смештај, пун пансион и приступ свим догађајима на аеромитингу.
Оно што није било урачунато у аранжнам јесте лет до и од Пекинга, севернокорејска виза која износи 50 евра, путно осигурање, додатни летови у војним авионима и хеликоптерима на аеромитингу и други лични трошкови.
Постојала је и опција кратког боравка од два дана у Пекингу уз обилазак музеја Датангшан, Кинеског зида, Забрањеног града и трга Тјенанмен уз пуни пансион. Још једна од опција била је и повратна авионска карта на релацији Амстердам – Пекинг.
Аеродром Калма налази се у централном делу источне обале Северне Кореје, до 2013. је то била искључиво војна база а у периоду од 2013-15. уследило је реновирање и аеродром постаје војно-цивилни а званично је поново отворен 30. јула 2015.
Од јединица Ратног Ваздухопловства на њему базира 2. ваздухопловна борбена дивизија у чијем саставу се налази 46. ваздухопловна регимента са тренажним авионима ФТ-5 (кинеска двоседа верзија МиГ-а 17), ловцима Ф-6 (кинески МиГ-19) а најбројнији су ловци-пресретачи МиГ-21.
На овом ваздухопловном фестивалу било је присутно око 200 иностраних љубитеља авијације и око 15000 Корејанаца.
Првог дана у летачком програму наступили су војни авиони и хеликоптери, међу њима су били соло наступи пилота најбољег ловачког авиона у инвентару Ратног Ваздухопчловства НДР Кореје, руског МиГ-29Б (верзија 9-13Б), потом се могао видети њихов најбољи јуришни авион руски Су-25К као и лаки вишенаменски хеликоптер МД-500Е америчке производње.
Изузетно занимљив био је лаки транспортер Y-5 (кинеска верзија Ан-2) са две антене (на доњој страни трупа и изнад кабине на горњем крилу) непознате намене. Претпоставка је да се авион користи за електронско прикупљање података тзв. ЕЛИНТ (Electronic inteligence) а могуће је да служи само за везу.
Поред тога извршен је прелет две формације борбених авиона, једну су чинила три јуришника Су-25К а другу два ловца пресретача МиГ-21бис (пилоти су биле жене). Посаде 4 хеликоптера МД-500 извеле су врло занимљив групни летачки програм.
Летели су такође и авиони компаније Аир Корyо, авиони Ил-18, Ту-134, Ту-154, Ил-62, војни транспортер Ил-76ТД, страни гости могли су и да лете војним авионом Ан-2 (у кинеској верзији Y-5) као и у хеликоптеру Ми-17 а летови су трајали до 30 минута.
На статици су били приказани готово сви типови авиона са којима располаже Аир Корyо (Ил-18, Ан-24, Ту-134, Ту-154, Ил-62, Ил-76) а од војних авиона могли су се видети МиГ-29Б (верзија 9-12Б), МиГ-21бис (Изделије 75Б), Су-25К. Из хеликоптера Ми-8Т искакали су падобранци а двојица њих су носили националне заставе Северне Кореје.
Моделари су показали своје радио управљиве моделе међу којима је један био посебно интересантан. Био је то модел америчког Ф-16 у размери 1:6.
Није јасно зашто су другог дана аеромитинга организатори дозволили присуство модела Ф-16 с обзиром на омраженост било чега америчког у севернокорејском друштву. При том домаћини ово уопште нису хтели ни да коментаришу.
Изузетно је занимљиво то што се Wonson Air Festival одиграо у времену великих тензија између Северне Кореје са једне стране и САД, Јужне Кореје и Јапана са друге стране.
Изнад Јужне Кореје у акцији демонстрације силе лете амерички стратегијски бомбардери Б-1Б, одигравају се војне вежбе а као одговор на најјаче нуклеарне пробе које је Северна Кореја извела у својој историји.
На крају треба додати да постоје планови да се слична или иста манифестација понови и следеће године.
Извор: Tango six

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА