Најновије

АЛИЈА СЕ У ГРОБУ ПРЕВРЋЕ: Бакир ударио на вехабије!

САРАЈЕВО - Члан Председништва БиХ Бакир Изетбеговић затражио је укидање свих параџемата, нелегалних вехабијских верских објеката, уз поруку припадницима радикалне исламске идеологије: "Не радите такве ствари, јер то може изазвати хаос и навући невољу муслиманима у БиХ и ЕУ!".
Бакир Изетбеговић (Фото: Јутјуб)

Бакир Изетбеговић (Фото: Јутјуб)

После захтева врха Исламске заједнице упућеног главним имамима да се до краја фебруара затворе сви параџемати у БиХ, што су већ одбили у Дубници код Калесије, Пиљужићима код Тешња и Мехурићима код Травника, Изетбеговић је рекао да се "месџид не може отварати како је коме ћеиф". Реч је о незаконитим верским објектима, углавном приватним кућама, у којима вехабијске вође држе верска предавања, промовишу џихад и врбују младе за одлазак на ратишта у Сирију и Ирак. - Не можете ни аутомобил паркирати где хоћете, нити можете трафику направити где је вама ћеиф, а камоли отворити месџид и почети тумачити веру како је вама ћеиф - рекао је Изетбеговић. У ФБиХ постоји укупно 28 већих параџемата, потврђено је "Новостима" у безбедносним структурама БиХ. Они се окупљају у месџиду, џамији без минарета. - Позивам људе који су направили те паралелне џемате, који имају неке шефове који их инспиришу из неких далеких земаља, који не знају ситуацију у БиХ, да се оставе тога и да помогну и себи и нама тако што ћемо увести реда у овој земљи. Палма у БиХ може преживети једно лето, већ зиму неће. У БиХ расту шљиве, не палме. Мислим да ће ме схватити шта им хоћу рећи. Надам се да ће бити што мање репресије, али што више реда у овој земљи - поручио је Изетбеговић. Упркос противљењу вехабија, Исламска заједница у БиХ поручила је у уторак да неће одустати од затварања параџемата. - Муфтије су обавиле разговоре са појединицма који су се самоиницијативно одвојили од ИЗ и позвали су их да затворе те објекте до краја фебруара - казао је Хусеин Смајић, заменик главног поглавара ИЗ у БиХ. И муфтија травнички Ахмед Адиловић упозорио је да су параџемати штетни. - Те групе цепају јединство муслимана у БиХ и доводе до подела. Нису одмах прихватили наш захтев да затворе те објекте, јер се то не слаже с њиховим уверењима. Видећемо да ли ће то учинити у наредном периоду - рекао је Адиловић. Отели се контроли Упућени кажу да су се бошњачком политичком и верском врху припадници вехабијског покрета, који се доводе у везу са бројним терористичким активностима у земљи, посебно оним који се тичу одласка младих да ратују у редовима ИД, отели контроли. Радикалну вехабијску (селефијску) идеологију у БиХ су током рата донели припадници озлоглашеног "Ел муџахедин" одреда који су секли главе српским војницима. Идеологија Параџемате отварају вође вехабијских група који су следбеници и проповедници текфир идеологије, радикалног исламског тумачења вере. За њих су прави муслимани само они који мисле и раде исто што и они, док су сви остали - неверници, отпадници од вере. Покушај преузимања у Тешњу У више наврата у протеклом периоду припадници вехабијског покрета, као сазнајемо, покушавали су да преузму џамију у Пиљужићима код Тешња. У једном тренутку успели су да из џамије уклоне и дневни ред ИЗ и ставе "правилник о верској служби из Беча". Након интервенције врха ИЗ, ствари су доведене у ред у овој џамији.
Прочитајте још:Срби су 17 година једини на свету бранили православље док нису пробудили успавану РусијуСКАНДАЛ У ХРВАТСКОЈ: Колинда иде у затвор – крала државу!
Извор: Вечерње Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА