Најновије

EРДОГАН РУШИ АТАТУРКА: Турски председник тражи грчка острва назад!

Ердоган је, помињући термин "рат за независност" у вези са пропалим пучем у јулу, мислио на рат на независност који је Турска водила између 1919. и 1922. године, после којег је дошло до формирања нове турске државе под Кемалом Ататурком.

Реџеп Тајпи Ердоган (Фото: Синхуа)

 Ердоган је критиковао турску делегацију која је 1923. године потписала споразум у Лозани, како би се окончао рат Грка и Турака. После овог споразума дошло је и до велике размене популације: Турци су евакуисани са грчких острва, а хришћани из Мале Азије су прешли у Грчку.
- Двадесетих су нам претили са Споразумом у Севру, а коначно су нас убедили са споразумом у Лозани. Неки су покушали да нам наметну Лозану. Острва, на којима се чује узвик са обале, ми смо та острва дали у Лозани. Шта ће се десити са нашом територијом, шта ће се десити са ваздухом и земљом? Ми се још увек боримо за ово. Они који су одговорни за ово су људи који су седели за столом у Лозани. Нису били достојни ситуације, и зато сад имамо проблем. Да је пуч успео, можда би сада били уцењени још горе него у Севру - рекао је Ердоган.
Иначе, острва о којима Ердоган прича - Лезбос, Киос, Лимнос, Самос... - доспела су под контролу Грчке после Првог Балканског рата 1912. године. Извор: Espreso.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА