Најновије

12 величанствених руских јела која се служе уз вотку

Руска вотка је с разлогом посебна национална традиција, чак национални понос. Постоји вишестолетна култура конзумације тог пића.

Боршч (Фото: Јутјуб)

Пре свега, вотку треба охладити, чак ставити боцу у снег. Препоручује се да се вотка пије у маленим дозама, односно у маленим чашицама. Након сваке чашице треба нешто презалогајити. А по том питању руска култура задивљује разноврсношћу и обиљем свих могућих јела уз пиће, јела припремљених посебно за вотку.

Ево која су то јела која су у Русији најпопуларнија уз вотку: 

1. Поврће припремљено на различите начине: натопљено, укисељено, усољено.
Најпопуларнији су краставци, парадајз, купус са јаребицом или брусницом, антоновке, и то посебно руско кисело-слатка сорта. Поврће је посебно укусно, ако га се натопи или насоли у храстовим бачвама. Послужује се обично хладно. Пре него што се послужи на сто, понекад се исто охлади у снегу.
2. Усољене или мариниране печурке.
Пре свега вргањи, лисичарке или рујнице. Пре него што се изнесу на сто, гљиве се у посуди за салату поливају сунцокретовим уљем и посипају црвеним или зеленим луком. Уз вотку посебно су укусне усољене лисичарке у павлаци или кромпир који је запечен или пржен са свежим печуркама.
3. У Русији је уз вотку најпопуларнија риба харинга.
Руси комадиће ове морске рибе посипају насецканим црвеним луком или зеленом салатом. Обично се зачини сунцокретовим уљем и сирћетом. По правилу, уз харингу сервирају врући кувани кромпир са павлаком, ситно насецкани першун и посебни ражени хлеб. Та тријада: вотка-харинга-кромпир је класично јело с којим се пије вотка у Русији.
4. Црвена или црна икра
Ако се говори о јесетриној црној икри, онда је отменија њена врста – сива или морунин кавијар. Икру обично сервирају на маленим комадићима белог хлеба с маслацом. Ако се икра сервира као засебно јело, онда кашику с икром стављају на разбијеном леду.
5. Сланина или шунка
Најукуснија је сланина од свињског трбуха, танка, обично с три или четири међуслоја меса. Посебно је укусна сланина чију су кожу премазивали смолом. Тад кожура добија посебну боју. Сланина се обично послужује охлађена, а уз њу сервирају црвени или бели лук.

6. Пихтије
Посебно су популарне од свињске главе, масне говеђе кости и петла. Уз различите врсте пихтија традиционално се сервира познати руски корен – уситњени рен или горушица.
7. Руске палачинке су раскошне, с квасцем
Уз палачинке Руси пију само вотку. Врућим палачинкама додају отопљени маслац, премазују павлаком и икром, посипају ситно насецканим зеленим луком. То је традиционално јело за познати руски празник Масленицу којим се испраћа зима.

8. Оливиерова салата 
Позната руска салата Оливиерова салата (или у Србији једноставно - руска салата) или једна друга, нешто мање позната – Винегрет. Руска салата је смеса од ситно насецканих куваних јаја, кобасице, киселих краставаца и куване кобасице, зачињена мајонезом. Винегрет је салата од киселог купуса, насецканих коцкица куване цвекле и белог пасуља.
9. Сибирски пељмени или округлице
Вотка је класично пиће уз вруће пељмене. Уз њих сервирају павлаку, мајонез, посипају ситно млевеним бибером. Посебно су добре округлице с кромпиром и гљивама. Обилно их поливају на маслацу динстаним насецканим црвеним луком.
10. Печена свињетина
Послужују је са павлаком и реном – класично руско јело које пуне хељдином кашом и пеку. Посебан укус остаје када се након чашице хладне вотке узме залогај врућег меса.
11. Кувано или печено месо: говедина или телетина
Комадић куваног меса, свињетина или једноставно месо запечено у тесту. Свим тим јелима једноставно је потребно једно озбиљно пиће као што је вотка.

12. Боршч или шчи
То су врсте јаких, густих месних супа. Неизоставни су састојак боршча, за разлику од шчија (супа од купуса), цвекле и парадајза. Уз боршч се обично послужује павлака и млечне жемичке које су посипане ситно насецканим белим луком. Неки воле у тањир врелог боршча да додају чашицу вотке.
Извор: Медији

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА