Најновије

ТОТАЛНИ ОБРАЧУН, ПУТИН УДАРА СВОМ СИЛОМ: Москва креће у велику војну акцију на Блиском истоку!

Руски председник Владимир Путин, након што су САД у понедељак прекинуле сарадњу с Москвом по питању Сирије, намерава да покрене операцију против терориста до потпуног уништења.

Путин (Фото: РИА новости)

Кремљ је у поморској бази у Тартусу већ разместио ракетни систем С-300, други у Сирији, а у авио-базу у Латакији шаље додатне борбене авионе.

Одрешене руке

Према наводима руских медија, као одговор на америчку провокацију Дума би до краја недеље требало да усвоји нови споразум са Сиријом о размештању војске и опреме у бази "Хмејмим".
- У питању је уговор према којем Русија у "Хмејмиму" може да распореди неограничен број летелица, и то на неограничен временски период - тврди извор из Кремља за агенцију ТАСС.
Како тај извор подсећа, Путин је у марту повукао део војног контигента из Сирије као уступак Американцима, да би с њима започео преговоре о окончању рата у Сирији. Међутим, након што је Вашингтон прекинуо односе с Москвом, руског председника ништа не спречава да удари на терористе најјаче до сада.
- Путин ће у Сирију вратити летелице "су-24", "су-34" и "су-25". Посаде авиона су већ спремне и чекају наређење да крену. Верујем да ће у бази "Хмејмим" у Латакији бити већ за два, три дана - тврди извор руског из министарства одбране за лист "Известија".
Истовремено, америчка телевизија Фокс њуз објавила је да је Русија већ допремила свој унапређени модел ракетног система С-300 у морнаричку базу у Тартусу у Сирији.
- Систем С-300В4, који има домет од 400 километара, допремљен је у Сирију бродовима. На тај начин Москва намерава да ојача своју ваздухопловну одбрану због тензија са САД. То је други руски систем С-300 у Сирији. Први је размештен у бази "Хмејмим" након што је прошлог новембра турска оборила руски "сухој" - наводи извор из америчке војске за Фокс.
Према мишљењу заменика председавајућег руске Думе Ивана Мелникова, Путин је доста чекао и трпео америчке провокације.
- Прекидом сарадње са нама по питању Сирије, Американци су нам дали практично одрешене руке да завршимо оно шта смо одавно почели. Рат у Сирији морамо привести крају. То ће бити у интересу и Европе и Русије. У супротном, овај сукоб ће још дуго потрајати и прошириће се по региону - сматра Мелников.

Двострука игра

Он је подсетио да је руска војна операција у Сирији, од 30. септембра 2015. кад је почела, била веома ефикасна, али је Москва у марту одлучила да је суспендује како би дала шансу преговорима о миру са САД.
- Очекивали смо разумевање наших такозваних савезника у борби против тероризма. Међутим, време је показало да су САД играле двоструку игру. Како би заштитила своје интересе, Америка директно и индиректно подржава снаге које сеју разарање, смрт и хаос. Вашингтон жели да заштити велики број терориста и употреби их за остварење својих циљева. То је сада постало кристално јасно - каже руски политичар.
Иначе, Вашингтон је у понедељак увече прекинуо све контакте са Москвом по питању Сирије, након што је Путин укинуо споразум са САД о уништењу нуклеарног арсенала. Руски председник је као разлог за свој потез навео непријатељску политику Вашингтона према Москви.
Он је нагласио да ће споразум поново ступити на снагу кад Америка смањи број војника у земљама НАТО у источној Европи и укине санкције Русији због кризе у Украјини.

Кери: Москва је стала на Асадову страну

Амерички државни секретар Џон Кери изјавио је јуче да председник САД Барак Обама, и цела његова администрација, неће одустати од мира у Сирији упркос одлуци да суспендују директне везе са Русијом.
- Да будем јасан. Не одустајемо од сиријског народа нити од напора за мир. Учинићемо све да остваримо мирну, стабилну, неподељену Сирију. Вашингтон и Москва ће и даље разговарати о Сирији, али у склопу ширих преговора, а водићемо рачуна да наши ратни авиони не укрсте путеве - рекао је Кери. Какву су ово звер Руси бацили на терористе погледајте ОВДЕ.
Он је, међутим, критиковао Русију рекавши да је Москва одбацила дипломатију и одлучила да помогне сиријском председнику Башару ел Асаду да порази побуњеничке групе.
- Русија се прави да не види да режим председника Асада користи гас хлорин и експлозивну бурад против сопственог народа. Сиријски режим и Русија су одбацили дипломатију - навео је Кери.
Министарство одбране Русије приказало најспектакуларније лансирање ракете, које можете погледати ОВДЕ.
Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА