Најновије

ПОТПИСАН ТУРСКИ ТОК: Путин и Ердоган крупним корацима надокнађују пропуштено! (ВИДЕО)

Председници Русије и Турске Владимир Путин и Реџеп Тајип Ердоган одржали су заједничку конференцију за медије након састанка на маргинама Светског енергетског конгреса у Истанбулу.

Путин и Ердоган у Истанбулу (Фото: kremlin.ru)

Руски председник стигао је у Истанбул где присуствује специјалној седници Светског енергетског конгреса, а тамо је и како би се састао са председницима Турске и Венецуеле. Након дужег билатералног састанка два лидера потписан је договор о гасоводу Турски ток, да би се убрзала припрема за почетак изградње. Споразум је са руске стране потписао министар енергетике Александар Новак, а са турске министар енергетике и природних ресурса Берат Албајрак. Путин је додао да су се у оквиру дискусије о пројекту Москва и Анкара такође договориле да Турска добије попуст на гас. Потписивање међувладиног споразума између Русије и Турске о гасоводу Турски ток убрзаће спровођење пројекта, а две стране су се договориле и да појачају рад на нуклеарној електрани Акују, изјавио је председник Турске. "Према овом, тек потписаном, међудржавном споразуму одлучено је да се убрзају радови на Турском току. Друго важно питање је нуклеарна електрана Акују. Овде је постигнут договор да се додатно убрза рад на нуклеарној електрани Акују. Уверен сам да ћемо бити у стању да надокнадимо времe изгубљено у протеклом периоду", истакао је Ердоган. Раније је директор Гаспрома Алексеј Милер саопштио да споразум Русије и Турске подразумева изградњу две подједнаке линије магистралног гасовода по дну Црног мора, чији ће укупни капацитет бити више од 30 милијарди кубних метара гаса. Претпоставља се да ће снабдевање гаса кроз прву линију бити у потпуности предвиђено за турске кориснике, док ће друга линија бити за европско тржиште. Ипак, изградња друге линије биће могућа тек након добијања одговарајућих гаранција Европске уније, како су више пута истицали у Москви. Према договору, обе линије треба да буду изграђене до децембра 2019. године. Гаспром је већ објавио да је добио већину дозвола од Анкаре за спровођење пројекта. Путин и Ердоган су такође разговарали о постојећем сукобу у Сирији, укључујући и заједничке напоре за испоруке хуманитарне помоћи у Алепо.

Нормализација односа

Русија и Турска су се такође сложиле да наставе своја стремљења према пуној нормализацији односа између две земље, изјавио је Путин на заједничкој конференцији за медије. Путин је разговоре оценио као веома садржајне и рекао да се разговарало о низу најважнијих питања. "Договорили смо се да наставимо да улажемо потребне напоре за пуну нормализацију наших билатералних односа", рекао је Путин.  Обраћање двојице председника у целости можете да погледате на снимку испод од 3:35:20: Извор: rs.sputniknews.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА