Најновије

ЧЕПУРИН ЗАХТЕВА ПРАВДУ: Запад да исплати одштету за бомбардовање Србије!

Уместо да уцењује и поставља ултиматуме, Запад би морао да исплати милионску одштету за бомбардовање Србије, поручује Александар Чепурин, а штета се процењује на 100 милијарди долара.

Александар Чепурин (Фото: ЈуТјуб)

Руски амбасадор Александар Чепурин затражио је од НАТО пакта да Србији исплати милионску одштету за злочиначку агресију 1999. године, уместо што је стално уцењује и поставља јој разне ултиматуме. Учествујући на округлом столу Центра за развој међународне сарадње под називом "Србија, НАТО, Русија - шта је српски интерес", Чепурин је поручио да Русија никада није била против приступања Србије у чланство у ЕУ. Међутим, додао је Чепурин, Москва се оштро противи претњама које стижу од НАТО пакта и Европске уније.

Дупли аршини

Руски амбасадор нагласио је да НАТО мора Србији да исплати штету насталу бомбардовањем од пре 17 година, коју неки стручњаци процењују на чак 100 милијарди долара. "НАТО је нанео ненадокнадиву штету Србији! Западна војна алијанса би ту штету требало да надокнади, а не да уцењује Србију! Поштујемо избалансирану и мирољубиву политику Београда у региону и залажемо се за стриктно поштовање Резолуције 1244 Савета безбедности УН. С друге стране, против смо двоструких аршина и уцена", подвукао је Чепурин. Коментаришући ову Чепуринову изјаву, бивши шеф дипломатије Владислав Јовановић каже да Запад нема ама баш никакву намеру да се извини и плати одштету за своје злочине. "Американци сматрају да смо ми Срби заслужили агресију. За њих је напад најбоља одбрана. Ако би застали са ударима на Србију, ствар би се окренула против њих и морали би да објашњавају зашто су нас бомбардовали. Врхунац дрскости, међутим, јесте чињеница да настављају са охолим понашањем и претњама. Уосталом, Американци се никада нису извинили ни за Вијетнам, где су побили милионе људи", наглашава Јовановић.

Симболички чин

Стевица Деђански, председник Центра за развој међународне сарадње, такође каже да нема шансе да САД и НАТО плате за штету коју смо претрпели током бомбардовања. "Одрекли смо се много тога како бисмо направили добре односе са Западом и НАТО. Али, то очигледно није довољно. НАТО пакт је класичан уцењивач. Тражење одштете могло би бити више симболички чин јер су мале шансе да ћемо добити новац", закључује Деђански.

Судити Американцима због ратних злочина

Константин Долгов, комесар за људска права Министарства спољних послова Русије, поручио је америчком државном секретару Џону Керију да би Америка требало да одговара за ратне злочине: "Кери лицемерно оптужује Москву за злочине у Сирији. А шта је са злочинима у земљама у којима су САД и њихови савезници имали вишегодишње учешће? Ко ће одговарати за стотине хиљада убијених цивила у Југославији, Авганистану, Ираку, Либији и Сирији?!", поручио је недавно Долгов. Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА