Најновије

Дрецун: Које ће кораке влада предузети у случају Трепче

Председник Одбора Скупштине Србије за КиМ Милован Дрецун каже да ће Влада Србије на дипломатски начин одговорити на једностране кораке привремених институција у Приштини у њиховом покушају да конфускују Трепчу.

Милован Дрецун (Фото: Јутјуб)

Председник Одбора Скупштине Србије за КиМ Милован Дрецун каже да ће Влада Србије на дипломатски начин одговорити на једностране кораке привремених институција у Приштини у њиховом покушају да конфускују Трепчу.  Влада је у том смислу, како је рекао новинарима у Скупштини Србије, обавестила међународне организације о кршењу Повеље међународног права, а министар спољних послова послаће писма чланицама Савета безбедности УН у којима ће детаљно објаснити шта се догодило у случају Трепче.
Такође, како је навео, Ивица Дачић ће у новембру на редовној седници СБ говорити о Трепчи, а биће предузете и одговарајуће мере да се заштити имовина комбината. Надлежна министарства добила су у међувремену налоге да обезбеде услове како би Трепча наставила да ради, а то значи и да 3000 људи може да прима плату, напоменуо је Дрецун.  Све те активности, уз поништавање правних последица аката Приштине о Трепчи, према његовим речима, јасан су сигнал и упозорење свима који би кренули у пословне или финансијске послове и односе с Трепчом да ће ти послови бити неважећи, додајући да Приштина нема ниједан доказ да је власник имовине коју хоће да отме од Србије, те да стога није искључена арбитража.
"Што се Србије тиче, ти акти су поништени", поручио је Дрецун У том је смислу, додао је још, влада решила да од КФОР-а захтева да спречи било какве једностране покушаје Приштине да насиљем ставе под контролу део фирме на северу. Све те мере Дрецун је оценио као промишљене и одрживе, којима су заустављене евентуалне штетне последице. У случају Телекома, како је рекао, влада је такође реаговала хладне главе, додајући да ће се процес нормализације наставити и да се до решења мора доћи компромисом. "Видите да се ништа није десило после те фамозне недеље, сигурно ће се наставити процес нормализације односа и о томе (имовини) мора да се разговара", рекао је Дрецун новинарима у скупштини, оценивши да су у том случају и представници ЕУ направили непромишљен и погрешан потез у смислу услова и рокова. Наводећи да Приштина жели да ограничи број локација базних станица и да питањем имовине направи преседан, Дрецун је поновио да се то не може решавати једностраним наметањем. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА