Најновије

ОН ЈЕ КОНЗУЛ СРБИЈЕ У РУСИЈИ: Један од најбогатијих Руса и Путинов џудо партнер!

Почасни конзул Србије у Санкт Петербургу Генадиј Николајевич Тимченко је један од најбогатијих Руса, пријатељ Владимира Путина, власник компаније, и особа која се већ неко време налази на црној листи Сједињених Америчких Држава (САД).

Генадиј Николајевич Тимченко (Фото: predsednik.rs)

Aмеричка новинска агенциjа AП оцењуjе да би данашње именовање Генадиjа Tимченка, коjег описуjе као милиjардера и приjатеља руског председника Владимира Путина, за почасног конзула Србиjе у Санкт Петербургу могло да додатно закомпликуjе положаj Србиjе на Западу. Aгенциjа наводи и да jе "Tимченко, бивши Путинов џудо партнер, живео у Шваjцарскоj и има двоjно руско-финско држављанство". AП пише да "Србиjа формално жели да приступи Eвропскоj униjи од 28 нациjа, али jе одбиjала да примени санкциjе коjе подржава Запад против Kремља због његове улоге у украjинскоj кризи".
Оно што се зна јесте да је Путинов близак пријатељ, иако о том пријатељству нерадо говори. Прича се да се друже више од две деценије, а према писању руских медија Путин му је поклонио и штене лабрадора - Ромија, из првог легла своје љубимице Кони. Због тога што подржава политику руског председника, Тимченско се од 2014. налази на црној листи САД. То је, бар по његовом објашњењу, и разлог зашто су САД покренуле пре две године истрагу и против њега и његове кипарско-швајцарске фирме Гунвор. Тимченко је тада казао да је то покушај напада на председника Русије Владимира Путина. Како је својевремено писао Волстрит журнал, америчко државно тужилаштво покренуло је истрагу у вези с прањем новца против Тимченка, односно да ли је путем америчког финансијског система пребацивао средства стечена из наводних коруптивних радњи у Русији. Тимченко је, иначе, један од првих руских бизнисмена против којих су САД увеле санкције. Занимљиво је и да је пре две године изјавио да је спреман да изгради железнички тунел испод Керчког мореуза који ће повезати Крим и континентални део Русије, чија би градња коштала 1,12 милијарди долара. Генадиј Тимченко је власник приватне инвестиционе компаније Волга група која се специјализовала за улагања у енергетици, транспорту и инфраструктури. Са богатством које је процењено на 11,4 милијарди долара, заузима пето место на Форбсовој листи најбогатијих Руса. Извор: Танјуг/Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА