Најновије

ВУЧИЋ СА СТРАНИМ АМБАСАДОРИМА: Премијер примио амбасадоре шест земаља

Председник Владе Александар Вучић у одвојеним састанцима сусрео се са амбасадорима САД-а, Уједињених Арапских Емирата, Грчке, Швајцарске, Пољске и Румуније.

Вучић примио и Скота (Фото: srbija.gov.rs)

Председник Владе Републике Србије примио је амбасадора САД Кајла Скота. У разговору је констатовано да су односи двеју земаља у успону, што је потврђено и посетом потпредседника САД-а Џозефа Бајдена Србији. Успон у односима Србије и САД-а потврђен је и сусретима српског премијера са америчким званичницима током 71. заседања Генералне скупштине Уједињених нација у Њујорку, саопштено је након разговора. Амбасадор Скот је пренео премијеру Вучићу да је све више америчких компанија заинтересовано за инвестирање у Србији. Српски премијер и амерички амбасадор размотрили су и актуелну ситуацију у региону, као и друга међународна питања, саопштено је из Владе Србије.

Београд на води - покретач српске привреде

Вучић је амбасадору УАЕ уручио писмо у којем се потврђује учешће Србије на ЕКСПО 2020. године као прилици да се на најбољи начин представи региону Блиског истока. Вучић и Ел Дахери су разговарали о укупној билатералној сарадњи двеју земаља, као и о заједничким пројектима чија је реализација у току. Двојица саговорника изразила су задовољство напретком радова на пројекту "Београд на води", као једном од покретача српске економије, саопштено је из Владе Србије.

Констатовано је, како се наводи, да се могу очекивати договори о новим облицима сарадње у различитим областима, попут пољопривреде и туризма. Српски премијер је изразио захвалност Развојном фонду Абу Дабија и посебно престолонаследнику Абу Дабија, шеику Мухамеду бин Заједу ел Нахјану, за помоћ и подршку развоју Србије. Вучић је упутио званичан позив шеику Мухамеду да посети Србију, истичући да је управо размена посета на највишем нивоу допринела процвату односа двеју земаља.

Добродошлица амбасадору Илијадису

У разговору са амбасадором Републике Грчке Илијасом Илијадисом Вучић је изразио очекивање да ће посета грчког премијера Алексиса Ципраса, која се договара дипломатским каналима, допринети да сарадња Србије и Грчке достигне и виши ниво, посебно у области економије. Српски премијер је захвалио на принципијелној подршци Грчке територијалној целовитости Србије и истакао и континуирану подршку Грчке процесу евроинтеграција Србије као пример пријатељског односа и добре сарадње двеју земаља, саопштила је Канцеларија Владе Србије за сарадњу са медијима.

Вучић је пожелео амбасадору Илијадису добродошлицу и успешан дипломатски мандат у Србији. Илијадис је констатовао да су односи Србије и Грчке пример добре билатералне сарадње и да се заједничким радом могу унапредити питања од заједничког интереса, попут решавања мигрантске кризе и одржавања стабилне ситуације на "западнобалканској рути". Грчки амбасадор је истакао да званична Атина цени то што је Србија, захваљујући премијеру Вучићу и Влади, главни стабилизациони фактор на Балкану, што је показала и умереним приступом и реакцијама у текућим регионалним питањима.

Захвалност Швајцарској

На састанку са амбасадором Швајцарске Конфедерације Филипом Геом, премијер Вучић се сагласио да су односи двеју земаља у сталном успону, чему је, како је констатовано, допринела и чешћа размена посета званичника. Српски премијер је нагласио да Швајцарска није више само узор за примену дуалног образовања у просветном систему Србије, већ пружа и конкретну стручну помоћ и подршку, на чему је веома захвалан.

Премијер је истакао да је посета швајцарског експерта за дуално образовање Урсуле Ренолд Србији знатно допринела да се и привредници заинтересују за ангажовање ученика у раду. Амбасадор Ге, који је недавно отпочео дипломатски мандат у Србији, рекао је да га радује што представља Швајцарску у тренутку кад је у Србији видљив економски напредак, као и да велики број грађевинских радова охрабрује и буди оптимизам. Швајцарски дипломата је још једном нагласио важност примене дуалног образовања за развој предузетничког духа, али и промена навика у раду, што његову земљу чини једном од најуспешнијих економија са малим бројем незапослених. Амбасадор Ге се састао и са министром спољних послова Србије Ивицом Дачићем.

Ускоро посета пољских привредника Србији

Премијер Србије примио је и амбасадора Пољске Томаша Његођиша, који је најавио скору посету делегације пољских привредника Србији ради подстицања пословних контаката. Вучић је амбасадору Његођишу, уз добродошлицу, поручио да ће и личним односом и залагањем да доприноси интензивнијој сарадњи Србије и Пољске. Српски премијер је истакао да је недавна посета шефа пољске дипломатије Витолда Вашчиковског потврдила да су обе земље заинтересоване за јачу и свеобухватну сарадњу и захвалио је Пољској за континуирану подршку Србији у процесу евроинтеграција. Амбасадор Његођиш је рекао да ће много труда током дипломатског мандата у Србији уложити у унапређење економске сарадње, која је важна за две земље, колико и политички односи. Он је најавио скору посету делегације пољских привредника, управо ради подстицања пословних контаката. Пољски амбасадор је пренео да је његова земља спремна да са Србијом подели реформска искуства, посебно у области функционисања локалне самоуправе, упутивши позив да надлежни српски министар и представници градова посете Пољску, наведено је у саопштењу.

Иде у Румунију

Председник Владе Републике Србије Александар Вучић примио је данас амбасадора Румуније у Србији Оану Кристину Попа. Премијер Вучић је, пожелевши амбасадорки Попа успешан рад у Србији у корист добрих односа двеју земаља, истакао да Румунија може да буде узор у развоју економије и да зато охрабрује чешће контакте српских и румунских привредника. Српски премијер је прихватио позив румунског премијера Дачијана Ћолоша да се састану у Темишвару како би и лично дали подстицај проширивању сарадње. Вучић је оценио да су политички односи добри, истакавши колико Србија цени подршку и стручну помоћ коју јој Румунија пружа на европском путу, као и принципијелан став о непризнавању једнострано проглашене независности Косова.

Амбасадорка Попа је рекла да је Румунија спремна да прошири стручну помоћ Србији да би поделила искуства процеса придруживања Европској унији, као и различитих програма које је покренула Влада Румуније ради подстицаја предузетништва и страних инвестиција. Она је најавила да ће јој један од циљева амбасадорског мандата бити да охрабри више својих сународника да посећују Србију, као и да област културе искористи као темељ већег зближавања становника двеју земаља. У разговору су размотрене и могућности сарадње у оквиру Дунавске стратегије. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА