Најновије

Дачић НАТО-у: Добродошли у Србију, само дођите редовном линијом

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је да Србија води политику војне неутралности, да државни органи не разматрају чланство у НАТО-у, али да то није препрека за партнерску сарадњу са том алијансом.

Ивица Дачић (Фото: Синхуа)

"Чланство у НАТО није тема о којој расправљају државни органи, нити НАТО очекује такву нашу одлуку, али од приступања Партнерству за мир све владе Србије су водиле политику развијања партнерских односа Србикје и НАТО без аспирација за чланаство", рекао је Дачић на панелу под називом "10 година касније: Србија, НАТО и Партнерство за мир" у оквиру Безбедносног форума.
Он је додао да Србија жели да односи са НАТО буду искрени:
"Добродошли у Србију, само дођите редовном линијом", рекао је Дачић. Према његовим речима, регион Западног Балкана се суочава са нестабилношћу и зато је важно да се очува мир и стабилност. " И Србија ће остати стуб стабилности и партнер свима који желе мир", рекао је Дачић, додавши да се нада да Србија и НАТО деле интерш очувања мира и стаб на з Балкану.. Како је додао за Србију је сарадња са НАТО важна и због Косова, које за Србију представља највећи безбедносни изазов. "Кфор је основни гарант мира и заштите српског становништва и безбедбноси гарант примене Бриселског споразума. Зато су наши односи од виталног значаја", рекао је он. Нашаливши се да је генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг наш представник НАТО јер га Србију вежу многе везе, Дачић је рекао да Србија цени што је током посете Београду проишле године изразио жаљење због цивлиних жртава бомбардовања и упутио саучешће породицама настрадалих,чиме је дат нови квалитет односима. Дачић је рекао и да су власти у Србиоји често на мети критика у земљи од оних који мисле да смо се приближили и сувише НАТО али оних који мисле да се нисмо довољно приближили. Он је оценио да су се односи Србије и НАТО развијали постепено, некад успорено али узлазном линијом у конетскту наслеђа из прошлости али и размишљања о будућносити у контексту очувања мира и стабилности у региону. "Ту сарадњу треба гледати у циљу остварења наших интереса,и све владе које с након одлуке из Риге (ПфП)ишле су тим путем", рекао је Дачић. ИПАП је највиси облик сарадње са једне земље са НАТО која не жели чланство у Алијанси. "НАТО није наметао решењан, сарадња је прилагођена нашим потребама и у нашим стратешким циљем интеграција у ЕУ и залагања за мир и стабилност у у региону", закључио је Дачић, највљујући посету премијера Александа Вучића седишту Алијансе где ће разговаарти с генералним секретаром Јенсом Столтенбергом. Поводом војних вежи Србије и Русије, он је рекао да је она далеко мањег обима од војне сарадње са НАТО и билатералне сарадње са неким земљаама чкланицама НАТО. "Не желимо да вас нападнемо", рекао је Дачић. Такође, Дачић је подсетио да је Србија у оквиру ПфП потписала Споразум о статусу снага који поштује основни поринцип у међуанродним односима и спољној политици — принцип реципрочности, за разлику од спорqазума који су раније потписали бивши председник Борис Тадић и тадашња америчка секретарка за безбедност Кондолиза Рајс, који је једнострано штити америчке војнике.  Извор: rs.sputniknews.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА