Најновије

АЛБАНСКИ ПРЕМИЈЕР СЕ ИСПРЕДОЖИВЉАВАО: Рама умислио да је цар Балкана!

Премијер Албаније се на јучерашњој дебати о будућности српско-албанских односа на Београдском безбедносном форуму појавио носећи кравату с амблемом малог крста на кругу.

Eди Рама (Фото: Синхуа)

Према речима саговорника, такав избор кравате у најмању руку није случајан. Штавише, како кажу, у питању је очигледна провокација.
Драгомир Ацовић, најбољи познавалац хералдике код нас и председник Српског хералдичког друштва „Бели орао“, објаснио је за „Ало!“ каква се симболика крије иза тог амблема.
- То на његовој кравати је такозвана царска јабука, односно орб. Представља земаљску куглу над којом је крст. То је инсигнија власти коју хришћански краљеви носе у левој руци када ступају на престо. Пошто је Еди Рама рођен као православац, али је после прешао у католичку веру, у сваком случају је хришћанин, те претпостављам да је нешто хтео да поручи, а шта је хтео и какве везе има орб са овим десеном на кравати, не знам - навео је Ацовић.
С друге стране, политички аналитичар Драгомир Анђелковић уверен је да је такав симбол на кравати албанског премијера очигледна провокација.
- Ја то могу да тумачим само из личне перпективе. Мени делује да је Еди Рама нама и симболички показивао да његова страна има заштиту велике силе, Америке. Он је и тим симболом испољавао једну врсту туђе величине, то није његова величина, већ туђа, као и једну врсту охолости - рекао је он и додао да му се чини да је такав симбол непримерен.
- Рама се све време и кроз дебату постављао као јача страна, као нека страна која нешто тражи и захтева и која има право на нешто. Мислим да је то део провокације - уверен је Анђелковић.

„Трепча“ посвађала Раму и Вучића!

Јучерашњу дебату о будућности српско-албанских односа између премијера Србије и Албаније обележили су супротстављени ставови у вези с Косовом, посебно кад је реч о „Трепчи“ и хапшењу Нихата Тачија. Рама је казао да би за све било најбоље уколико би Србија признала Косово и додао да веома подржава то што се упркос различитим мишљењима између Београда и Приштине одвија дијалог о нормализацији односа. С друге стране, Вучић је констатовао да о питању Косова две земље имају различите ставове, а кад је реч о „Трепчи“, за коју је Рама рекао да се налази на територији Косова. Он је упитао шта ће Србија с тим рудником да уради - да га пребаци у Београд? Вучић је одговорио: „Усуђујем се да кажем да знам више о том руднику од албанског премијера и морам да кажем да је Приштина повукла најгори могући потез када је реч о економији и развоју рудника“, казао је премијер Србије. „Еди је рекао да је то готово у корист обе стране, али можете ли наћи једног Србина који ће са тим да се сагласи? Да ли су покушали да нађу једног Србина који ће се сагласити? Не, јер не желе да разговарају са Србима који живе на Косову и који раде у ‚Трепчи‘”, казао је Вучић и навео да су приштинске власти прескочиле све процедуре зарад унутрашњих политичких разлога, за шта не може да нађе рационално објашњење.

Вулин: Рама је мали политичар

Министар Александар Вулин поручио је јуче да Србију води признати државник и да је Србија данас била поносна на свог премијера Александра Вучића, а да је његов албански колега Еди Рама мали политичар који је у Београду доказао да се од малог политичара не постаје велики државник. „Србију води признат државник, а Албанију мали политичар. Вучић је показао како се понаша одговоран представник своје земље и свог народа, док је Рама доказао да се од малог политичара не постаје велики државник. Као и увек, Рама се обраћа својим бирачима, а Вучић тражи и налази решења. Одговор који је Рама добио од Вучића треба пажљиво да проучи и да, због себе, избегава прилике да га икад више чује“, навео је Вулин. Извор: Alo.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА