Најновије

СПРЕМИТЕ СЕ: "Научна фантастика постаје научна реалност"

Захваљујући глобализацији и технолошком напретку, свет и начин живота се мењају великом брзином, па се чини да ће у будућности људи морати да се прилагодите технологији, за разлику од досадашњих времена када су технологију прилагођавали својим потребама.

Илустрација

Највећа технолошка остварења тек долазе, а многи брину да би такве промене за већину људи могле да буду негативне (јер ће роботи бити јефтинија радна снага која ће 'украсти' људске послове), а у целој ситуацији профитирати само мали број људи. 
Те промене првенствено се односе на развој вештачке интелигенције и робота јер ће, како је у интервјуу за ББЦ рекла доктор Танија Матијас, научна фантастика ускоро постати научна реалност и технологија какву данас видимо на филмовима постаће наша свакодневица. 
Матијас је додала да ће захваљујући вештачкој интелигенцији у следећим годинама и деценијама настати нови послови, док ће поједини у потпуности нестати, односно да их више неће обављати људи, већ роботи. Међутим, тренутно није могуће предвидети како ће се та ситуација одвијати. 
У складу с тим, човечанство би већ данас морало да почне да се припрема за такву будућност тако што ће се 'припремити за промене и радити на учењу нових вештина'. 
Иако би државе требало да омогуће флексибилнију едукацију и школство како би људи могли да се прилагоде новим приликама и захтевима тржишта, до сада нису показале никакво лидерство везано за развој вештачке интелигенције и прилагођавање променама које нас очекују. 
Иако су неке од највећих технолошких компанија попут Амазона, Мицрософта, Фацебоока и ИБМ-а покренуле партнерство за вештачку интелигенцију с циљем упознавања јавности с напретком, позитивним, али и потенцијалним негативним стварима везаним за АИ, Матијас каже да би и државе требало да имају велику улогу и одговорност када је реч о роботици и АИ, односно да напредак технологије која ће толико променити свет не би требало препустити само великим корпорацијама. 
Она нарочито истиче да ће "утицај вештачке интелигенције одразити вредности људи који је развијају" и да сви имамо обавезу да контролишемо и усмеравамо АИ ка општем добру. 
Ако до тога ускоро не дође, за десетак година могло би већ да буде прекасно јер би роботи могли преузму већину људских послова, а државе и њихови становници неће бити спремни за те промене ни довољно едуковани за искоришћавање могућности и потенцијала нових послова које ће омогућити вештачка интелигенција.

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА