Најновије

БРИСЕЛ К*РВИНСКИ ЋУТИ: Приштинa ставилa шапу на српску имовину

На седници скупштинског Одбора за КиМ опозиција оштро критиковала владину политику према КиМ, а део опозиционара оптужио је власт да све ради у корист косовске независности.

Марко Ђурић - први човек Канцеларије за КиМ (Фото: ЈуТјуб)

Све што косовска министарка Едита Тахири напише у свом извештају о дијалогу Београда и Приштине директно се уноси у преговарачки оквир поглавља 35, што је недопустиво и срамотно, рекао је Марко Ђурић, директор владине Канцеларије за Косово и Метохију, подносећи извештај о раду скупштинском Одбору за КиМ, који га је подржао. Опозиција је оштро критиковала владину политику према КиМ, а део опозиционара оптужио је власт да све ради у корист косовске независности, што је Ђурић одбацио као неистину.
У уводном обраћању посланицима Ђурић је казао да назире црни облак који се надвио над дијалогом са Приштином и додао:
„Ми смо за дијалог, али је све јасније да Приштина, а, богами, и међународна заједница, која годинама подржава једнострано проглашену независност, покушавају да наметну Србији да призна независност Косова.”
Ђурић је истакао и да је „њима порука из овог парламента – неће проћи. Никада нећете моћи да натерате владу, парламент и грађане да признају независност КиМ. Желим да пошаљем јасну поруку саговорницима у Бриселу – Србија има своје преговараче. Слушао сам Едиту Тахири како се јавно хвали да оно што она напише у свом извештају буде унето у преговарачко поглавље 35. Нажалост, то је истина. Зато желим да одавде поручим да Србија има министра за евроинтеграције, и то је Јадранка Јоксимовић – а не Едита Тахири.”
Ђурић је казао да је његов утисак да је „сепаратизам на КиМ ушао у нову опасну фазу, која значи отимање, пљачку и одузимање имовине, и то уз помоћ слагања законодавног мозаика”. Приштинске власти су, како је рекао, ставиле шапу на српску имовину, а из Брисела – тишина.
„Нећемо да ћутимо, хоћемо да се боримо, а они у државним агенцијама, спортским савезима, било којим институцијама који неће да се боре, нека одмах поднесу оставку. Није било албанске партије која није стала иза отимачине, а на нашој страни смо имали само једну странку која је осудила отимање ’Трепче’, све остале су напале српску владу, ја на то кажем – срамота, срамота, срамота! Ако нешто хоћемо да урадимо на КиМ, морамо да будемо јединствени”, поручио је директор Канцеларије за КиМ.
Гордана Чомић (ДС) казала је да разуме „ватрене говоре, али су они некорисни”. Она је додала: „Поглавље 35 није поглавље о коме се преговара. Време да се сви заједно суочимо са реалношћу.” Она је питала шта ће бити са замрзавањем мандата српских посланика у косовском парламенту, Ђурић јој је одговорио: „ЕУ је још 30. новембра прошле године усвојила преговарачки оквир чија је садржина објављена у штампи, сада сам само хтео да апострофирам нешто што је шокантно, а то је да се Едита Тахири јавно хвали да се њен извештај преписује у поглавље 35.”
Славиша Ристић (ДСС) затражио је од Ђурића да каже да ли су косовске институције независне или привремене и додао: „Ако су привремене, онда нисте смели да натерате Србе да изађу на изборе лажне државе Косово, ви у јавности одржите ватрени говор, а иза кулиса се спроводе бриселски споразуми.”  Ђурић  је одговорио: „За нас су све институције на КиМ привремене по Резолуцији 1244, а од 2008. године када је једнострано проглашена независност, то су институције лажне државе. Кад немате инструменте физичке силе, онда на том делу наше државе имамо неефикасно функционисање институција.”
Божидар Делић (СРС) осврнуо се на опаску Марка Ђурића да нема српских посланика да дођу на КиМ” и додао: „Па, све док ви нисте потписали Бриселски споразум, ја сам могао да идем, сад више не могу.” Ђурић је одвратио: „То није последица Бриселског споразума, већ понашања косовских сепаратиста.”

Ко глуми Србенду, а ко ће да има булевар у Приштини

Бошко Обрадовић (Двери) констатовао је да се „Марко Ђурић кандидовао за Александра Вулина, који је држао ватрене говоре, поднео оставку, па после учествовао у свему против чега је био”. Обрадовић је казао: „Ђурић овде глуми Србенду, а учествује у спровођењу бриселских споразума. Он је 2016. открио да се отима српска имовина, сепаратизам на КиМ и да ЕУ није неутрална – ви водите преговоре са спонзорима косовске независности. Ви сте разбили јединство Срба са Косова, знамо какав је отпор био шиптарским изборима, ви сте уцењени и дужни ЕУ, па морате све да им дате. Девет од 15 тачака Бриселског споразума има за циљ јачање косовских институција, ви сте додатни спонзор косовске независности.”  
Ђурић му је на то одговорио да је „чуо да ће један булевар у Приштини да се назове ’Булевар српске неслоге’, можда ће једна улица понети име ваше политичке организације. Ви говорите исто као Едита Тахири, треба да вас је срамота. Ништа од тога није тачно.”  Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА