Најновије

ВУЛИН ПОРУЧИО ХАНУ: У мигрантској кризи желимо третман као чланица ЕУ!

За Србију је од највеће важности да се у оквирима решавања мигрантске кризе третира као равноправна чланица Европске уније и да као таква добије сву потребну помоћ, каже министар за рад, запошљавање, социјална и борачка питања Александар Вулин, после дводневних састанака са европским званичницима у Бриселу.

Александар Вулин (Фото: Јутјуб)

Министар Вулин разговарао је у Бриселу са европским комесаром за преговоре о проширењу, Јоханесом Ханом. Тема разговара је била улога Србије у санирању последица мигрантске кризе.
Према речима Вулина, комесар Хан је још једном потврдио да је опште мишљење међународне заједнице да се Србија на најбољи начин односи према мигрантској кризи, њеним последицама, али и према сопственом становништву.
- Још једном је потврђено да се Србија држи свих својих обавеза које је преузела, како према представницима Европске комисије, тако и према својим суседима, а и према сопственом становништву - нагласио је министар Вулин после разговора за комесаром Ханом у седишту Европске комисије.
Вулин каже да је Србија понудила одређене смештајне капацитете за мигранте, али и да је јасно ставила до знања да се ти капацитети неће повећавати.
- Број миграната који су смештени у нашим прихватним центрима, и то је јасно речено представницима Европске комисије, је близу 6.000. То је оно што Србија може да контролише, са чим може да управља, али преко тога неће подизати своје капацитете - поновио је Вулин у Бриселу.
Он каже да је за Србију посебно важно да буде део споразума који Европска комисија покушава да постигне са властима Авганистана и евентуално Пакистана о повратку и реадмисији држављана ових земља.
- Србија није чланица ЕУ, али држављани Авганистана и Пакистана се налазе и на нашој теритирији, са жељом да оду у ЕУ. Баш због тога Србија мора да има простор да кроз овај споразум, као да је део ЕУ, буде део договора по коме, уколико се врши реадмисија, она се може вршити и са простора Републике Србије - нагласио је министра Вулин.
Он је изразио наду да би и на тај начин број држављана Авганистана, Пакистана, али и свих других економских миграната који се тренутно налазе на територији Србије могао бити смањен.
Током дана министар Александар Вулин састао се и са комесаром за хуманитарну помоћ и управаљање ванредним ситуацијима Христосом Стилијанидисом који је обећао додатних око шест милона евра помоћи Србији за хуманитарне потребе миграната који се налазе на територији Републике Србије.
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА