Најновије

ДПС ШТЕЛОВАО РЕЗУЛТАТЕ: Срби "гласали" за Хрвате?!

Хрватска грађанска иницијатива (ХГИ) је на парламентарним изборима одржаним у недељу освојила 1.663 гласова и забележила раст подршке од 0.35 одсто, а подршка странци Марије Вучиновић значајно је порасла на бирачким местима гдје живи симболичан број Хрвата.

Мило Ђукановић (Фото: Јутјуб)

Судећи према подацима ДИК, ХГИ је у Подгорици освојила 331 глас, што је дупло више него 2012. када је за ту странку гласало само 130 Подгоричана. ХГИ је тако у Подгорици остварила бољи резултат него у Котору, где је освојила 307 гласова, иако у том граду живи чак 1.553 Хрвата. ХГИ је имао двадесетак гласова више и у Бару и Будви,  где живи мали број  Хрвата.
Једина странка Хрвата освојила је у Херцег Новом дупло више гласова него 2012. године, па је на бирачком месту Поди од укупно 385 изашлих бирача, чак 21 гласао за ХГИ, иако су готово све староседелачке породице у Подима православне вере и највећим делом се декларишу као Срби.
Упечатљив је раст рејтинга ХГИ на северу, па је у Андријевици на изборима гласало седам Андријевчана, док их је пре четири године подржало двоје.
У Беранама, где је ХГИ пре четири године имала девет гласова, у недељу је освојила 17 гласова, док је у Плаву са три порасла на 10 гласова подршке.
ХГИ је у Пљевљима за четири године поправила рејтинг за 2.500 процената, јер је са  једног порасла на 25 гласова, док су у Шавнику добили 3 гласа, док су у Жабљаку са нула гласова скор поправили на седам. У Мојковцу где званично живе два Хрвата, ХГИ је добио 3 гласа, док је скор у Рожајама са нула поправљен на седам гласова.
Раст подршке јединој хрватској странци у Црној Гори резултат је предизборног договора Вучиновићеве и премијера Мила Ђукановића, да владајућа странка један дио гласова на изборима пренесе на конто ХГИ како би та странка прешла цензус.
Уласком представника Хрвата у Скупштину Црне Горе, ДПС је  заправо обезбедила  још један сигуран посланички мандат, имајући у виду чињеницу да ХГИ годинама чини део владајуће коалиције на државном нивоу. ДПС је то укупно коштало непуних 1.000 гласова, што је 11 пута мање него што је износио цензус за посланика са осталих изборних листи. Извор: in4s.net

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА