Најновије

ПАТРИЈАРХ ИРИНЕЈ: У оваквом свету Бог жели да се цркве зближе

Српски патријарх Иринеј рекао је током посете надбискупу од Кантерберија да "хришћанске цркве морају да пронађу начине да склоне у страну оно што их раздваја".

Патријарх Иринеј (Фото: Јутјуб)

Иринеј је рекао да је свет тренутно презасићен конфузијом и немирима и да у таквој ситуацији цркве морају да пронађу начине да се додатно приближе људима.
- Истовремено, потребно је да изнутра наставимо да градимо оно што нас све зближава, а постоји много тога што делимо ми и католици, као и протестантски свет - рекао је Иринеј.
Српски патријарх је током званичне посете Енглеској рекао да је то темељ на коме би требало да се граде заједнички односи. 
- Верујем да је то воља Божија и да је то оно што Бог очекује од нас. Зато ми морамо да будемо слуге тог задатка, да ширимо Јеванђеље у нашем времену и нашем свету - рекао је Иринеј. 
Из Ламберт Паласа је саопштено да је надбискуп од Кантерберија Џастин Велби, на стогодишњицу првог православног служења у Катедрали светог Павла, угостио патријарха Иринеја "у значајном разговору". 
- Уприличен је значајан разговор уз топлу добродошлицу и пријатељство надбискупа и патријарха и њихових делегација, који су сигнал обнове дугих и блиских односа енглеске цркве и СПЦ - саопштено је. 
Како је саопштено, надбискуп и патријарх су се састали како би разговарали о "низу питања", међу којима су духовни живот две цркве, њихов рад са младима, сиромашнима и избеглицама, али и о проблемима модерног друштва, као и о "обнови СПЦ као места за духовно уздизање и посвећености након колапса под комунизмом". 
Надбискуп Велби је рекао и да је Србија у протеклим месецима на себе преузела велики терет, јер Европа "није јединствено реаговала" на мигрантску кризу. 
Надбискуп Џастин Велби, кога је у Енглеској посетио српски патријарх Иринеј, рекао је да то није први пут да Европа не одговара на изазов јединствено, што је оценио "трагичним", и додао да је Српска православна црква у овој ситуацији показала своју веру. 
- Данас, Србија се налази на самој граници Европе и суочава се са десетинама хиљада оних које је тама истерала из њихових домова - рекао је Велби. 
Такође, Иринеј и Велби су разговарали о обнови односа СПЦ и Англиканске цркве. 
- Хвала патријарху Иринеју на невероватно великодушном гостопримству које СПЦ пружа англиканској заједници у Србији већ стотину година - рекао је Велби. Извор: Б92

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА