Најновије

САКРИО СЕ У МИШИЈУ РУПУ: Дачић ћути о хапшењу Дикића и осталих Срба у Црној Гори!

Ивица Дачић, министар спољних послова у чијој је надлежност да брине о свим грађанима Србије који се налазе ван граница наше државе, још увек се није огласило поводом хапшења српских држављана и Братислава Дикића пензионисаног генерала српске Жандармерије у Црној Гори под оптужбом да су на дан парламентарних избора у тој земљи планирали терористичке нападе.

Ивица Дачић (Фото: Синхуа)

Како сe незванично сазнаje из тог Министарства, Дачић и нема намеру да се овим поводом обрати грађанима Србије.
- Дачић сигурно неће оглашавати. Знате то је осетљива тема. Огласио се премијер Србије Александар Вучић, то је ваљда довољно. Дачић је за сада најмање надлежан за целу ситуацију – речено је из Министарства спољних послова Србије.
Новинари су послали званично следећа питања Министарству спољних послова:
  1. Да ли је министарство упутило депешу Црној Гори због хапшења српских држављана?
  2. Шта ће Министарство урадити поводом хапшења српских држављана?
  3. Да ли су у контакту са њима и њиховим адвокатима?
  4. Какав је званичан став Министарства поводом хашења српских држављана у Црној Гори?
  5. Када ће српски држављани бити враћени у државу Србију?
На питања од Министарства уследио је следећи одговор:
"Министарство спољних послова Републике Србије и Амбасада Републике Србије у Подгорици су, одмах по пријему неформалне информације о хапшењу српских држављана у Црној Гори, 16. октобра 2016. године ступили у контакт са надлежним тужилаштвом Црне Горе, а 17. октобра од Министарства спољних послова и европских интеграција Црне Горе затражили званичну информацију о лицима која су лишена слободе и о разлозима хапшења. Према добијеним информацијама, ухапшено је двадесет држављана Републике Србије, због основане сумње да су извршили кривична дела стварање криминалне организације и тероризам у покушају. Након првог саслушања, шест лица је пуштено на слободу и депортовано у Републику Србију.
Амбасада Републике Србије у Подгорици је, 17. октобра 2016. године, затражила сагласност надлежних органа Црне Горе да конзул посети ухапшене српске држављане, ради пружања конзуларне помоћи и заштите, у складу са одредбама Бечке конвенције о конзуларним односима и билатералне Конзуларне конвенције. Амбасада Републике Србије у Подгорици је у редовном контакту и са члановима породица наших грађана који су јој се до сада обратили. Такође, Амбасада ће ступити у контакт и са браниоцима по службеној дужности, када их надлежни суд постави и наставити да пружа пуну конзуларну помоћ и заштиту ухапшеним држављанима Републике Србије".
Сем што су сами себе демантовали начелно прихватајући своју законску обавезу да штите држављане Србије у иностранству за шта је задужено правна служба у оквиру Конзуларног одељења тог Министарства, у овим реченицама нема нити један конкретан одговор на наша питања. Овакав однос према пензионисаном генералу који је активно учествовао у одбрани Србије током НАТО агресије застрашујући је пример небриге и нерада Министарства спољњих послова.
Своју немоћ ово Министарство је показало и у случају Славице Бурмазовић којој је невенчани супруг Ејуп Сабри Јунџу отео  троје деце и одвео их у Турску. Иако су тај случај и турске и наше власти прогласиле међународним случајем киднаповања - до данас, деца још нису стигла у Србију.
Докле ћемо чекати да министар Дачић покрене све механизме који му стоје на располагању у циљу заштите свиох грађана, а нарочито оних који су жртва предизборних и изборних спин доктора на привременом раду у Црној Гори.
Извор: Медији

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА