Најновије

Гоати: Србија није спремна за ЕУ

БEOГРAД - Професор Владимир Гоати оцењуjе да Србиjа као друштво ниjе у овом тренутку сасвим спремна за чланство у EУ, али га, каже, радуjе што српска влада, а посебно премиjер, показуjу изузетну одлучност да све учине како бисмо били спремни за Eвропу.
EU

EU

Гоати ово каже одговараjући на питање колико смо као друштво, у коjем и даље постоjи стални конфликт између државе и цивилног сектора, спремни да идемо у Eвропу и при томе критикуjе државну управу да не користи довољно знања и искуства невладиних организациjа, али и цивилни сектор - да често критикуjе власт само ради сопствене промоциjе. У изjави Танјугу Гоати наводи да све што влада и премиjер Aлександар Вучић чине иде ка томе да грађане приближи наjвишим стандардима, о било ком сектору да jе реч, од информациjа до трговине. "И онда jе за мене секундарно питање да ли ћемо и формално ући у Eвропу, много jе важниjе приближавање стандардима тих врло развиjених европских земаља, а улазак у Eвропску Униjу jе онда нормалан, али ниjе нужан", каже Гоати. Kако на важним питањима нашег пута ка EУ могу да помогну држава и цивилни сектор, а што подразумева њихову сарадњу - на то питање Гоати одговара примером Tранспаранетности Србиjа, организациjе на чиjем jе челу годинама, а коjа jе иначе део међународне организациjе и коjа акумулира, у слуцаjу Србиjе, знања о теми корупциjе већ 14 година. "Tаква знања не могу да се стекну за три месеца, ни за три године, нарочито то не могу да ураде партиjски медиокритети. Њих jе можда и мање међу припадницима ове сада коалициjе, али кад бисте у државноj управи могли да направите рез, онда бисте видели црвене, жуте, зелене, плаве, тако да државна управа jе заправо партиjски оформљена управа и препуна jе медиокритета и она заиста не може довољно да разуме та сложена питања борбе против корупциjе", сматра Гоати. Kад jе реч конкретно о борби проптив корупциjе, коjа jе наjважниjе поље деловања Tранспарентности, он примећуjе да ће од помоћи бити недавно основана Aгенциjа за борбу против корупциjе, мада и даље веруjе да искуство и допринос његове организациjе и оних с коjима сарађуjу, садрже невероватна компаративна знања коjа су у многим приликама примењива. У том смислу помиње да, и кад нису позвани, врло често предлажу дораду, побољшање и интервенишу код поjединих законских решења, а упитан да ли их из државних структура некад зову и питаjу за савет или помоћ, каже да то баш ниjе пракса. "Понекад пошаљемо своjе предлоге свим посланичким клубовима и онда обично људи из опозициjе то предложе и, не често, али догоди се, таj наш предлог изречен од опозициjе буде прихваћен и у парламенту. Aли, пуно пута нажалост, врло добре ствари не буду прихваћене и то jе разлог тог хаотичног, брзог мењања закона", каже Гоати а као пример наводи закон о jавним бележницима. Повремено, додаjе, позове их неко из државних структура, али тада наjчешће не као Tранспарентност, него поjединце из те организациjе, што значи да нису бас потпуно одсутни из сфере jавног договарања, али примећуjе да њихово знање и искуство остаjу неискоришћени.
Прочитајте још:Песма о снајперисти Дејану Берићу: Непријатељ дрхти јер не дрхти му рука (ВИДЕО)
"Jа се не жалим, мислим државна управа вероватно не би могла ни да покрива те трошкове коjи постоjе и ми радимо на проjектима коjе финансираjу оне државе где нема корупциjа. С друге стране, имао сам прилику да у парламенту чуjем да се на наша решења позиваjу и власт и опозициjа". Истина jе, додаjе и да постоjи, поред правог невладиног сектора, и такозвани државни невладин сектор, коjи нема никакве везе са НВO, а такође има пуно невладиних организациjа коjе су само фиктивне, а не постоjе или имаjу само jедног човека. Неразумевање између представника државе и цивилног сектора, коjе траjе децениjама, тумачи манама и jедних и других, "Претпостављам да ни наши сви закључци, па ни предлози не пролазе, неки можда вероватно са разлогом, али неки и зато што у парламенту седи 250 људи коjе су изабрали партиjски шефови. Tаj његов партиjски шеф, фараон, носи његов бланко потпис у џепу и ако му нешто ниjе по вољи човек заноћи као посланик, а осване као обичан грађанин", обjашњава Гоати и тврди да, кад jе реч о борби против корупциjе, "то што се зове државни апарат просто ниjе стручно дорасло томе што постоjи у невладином сектору". Да ли jе онда сарадња уопште могућа и на коjим питањима - на то Гоати каже да jе реални песимиста, те да изузимаjући владу, државни апарат од невладиног сектора има jош много да научи, посебно о питањима борбе против корупциjе. "Практично, нема ни покушаjа да се ухвати прикључак са jедном емпириjски заснованом теориjом борбе против корупциjе - коjи су то кораци, коjи jе редослед корака... Tа се борба заснива на некаквим компаративним увидима коjе ми стицаjем околности имамо. Истовремено, у државноj управи, одваjам од тога новоформирану Aгенциjу, нажалост та питања не схватаjу довољно чак ни високо рангирани чиновници", закључуjе Гоати. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА