Најновије

Ко то бомбардује Чањ у Црној Гори? (ВИДЕО)

Видео-снимак ратног брода, јуче снимљеног како испаљује бомбе у непосредној близини црногорске обале, створио је недоумицу о чијем броду је реч, пише „Ин4с“.

Ратни брод (Фото: Јутјуб)

Како наводи овај портал, питање је да ли се ради о броду црногорске ратне морнарице, која има војну вежбу, или се ради о француском ратном броду „Лира“, који је, дан након избора, упловио у Котор.
Снимак, на којем се види како се с брода испаљује пројектил направљен је надомак Чања у непосредној близини плаже и насељених места. 
С једне стране, како наводи портал „Ин4с“, могло би да се ради о броду војске Црне Горе Р33 или Р34. Међутим, оно што додатно збуњује јесте чињеница да су ти бродови некад били ракетне фрегате са којих су скинуте ракете. Експлозију ових размера могле би да направе ракете РБС, којима су те фрегате у прошлости биле опремљене, али су оне скинуте још раније и сада се ти бродови користе као патролни чамци. 
С друге стране, могло би да се ради о броду НАТО-а, који се налази у Бококоторском заливу. Кад се француски брод пре пар дана укотвио, из лучке капетаније нису могли да саопште више детаља о разлозима и аранжману због којег је брод стигао у Котор. Међутим, јуче је снимљен овај веома узнемиријући видео-приказ. 
„Задњи пут када су нашим морем, као и земљом, трештале бомбе, то је било за време НАТО бомбардовања, а Французи се, уочи најављене ратификације, изгледа осец́ају комотно да пуцају по нашем мору, на само пар километара од обале, а у непосредној близини рибарских и туристичких баркица“, истиче портал. 
"Ин4с" поставља питање и "да ли је то можда порука грађанима Црна Горе да постоји неко јачи, ко их страши и са мора јер како се наводи, Подгорицом још од недеље круже марице препуне специјалаца, а град је због сирена и панике коју подижу у лажном ванредном стању". 
"Треба изгледа подстаћи осећај несигурности и напетости. Данас се отишло корак даље - са мора је пуцао француски брод“, наводи портал. 
„Мора се поставити питање: откуд да брод стране државе, чланице НАТО-а, пуца, у тако непосредној близини, у туђој држави? Откуд слобода да се угрожавају животи црногорских грађана? Шта је са нашом ратном морнарицом, заштитом нашег мора и наше поморске границе, која је суверена? Режим, који за свој највећи успех наводи одбрану црногорског суверенитета, потрудио се да на сваки могући начин тај суверенитет угрози, па сада страни бродови без упозорења пуцају у близини наших обала. Такође, ако један брод даје себи оволико слободе, шта би тек радили да их је дошло више? И можда још важније питање: шта ако своје топове упере према нашим градовима, као 1999. године?", додаје Ин4с. 
Портал напомиње да до сада још нико није јавио о којем се броду ради, „али је евидентно да се све то дешава док имамо НАТО брод у нашој луци“. 
„Било да се ради о нашем или француском броду, остаје забрињавајуц́а чињеница да се брод не налази у међународним водама, нити на сигурној удаљености од обале, како би требало да буде да је у питању војна вежба. Недопустиво је да се пуца са брода на овако малом растојању од плажа, обале и насељених места“, закључује портал.
Извор: In4s.net

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА