Најновије

Срби ће да славе Дан настанка Српске, остали не морају

У предложеном тексту закона који ће се наћи пред посланицима Скупштине Републике Српске, највероватније у уторак 25. октобра, пише да ће се 9. јануар и даље славити као Дан настанка Српске, потврђено је у Клубу посланика СНСД у парламенту Српске.

Срби ће да славе Дан настанка Српске, остали не морају (Фото: narodnaskupstinars.net)

Влада РС је сачинила нови Закон о 9. јануару након што је Уставни суд БиХ, по апелацији Бакира Изетбеговића, бошњачког члана Председништва БиХ, прославу Дана РС прогласио неуставном, јер вређа Бошњаке у РС. Одлука Уставног суда је већ објављена у "Службеном гласнику БиХ", чиме је практично престала да важи одредба Закон о празницима РС по којем се 9. јануар обележава и слави као Дан РС.
У владајућој коалицији у РС кажу да ће новим законом о 9. јануару, бити спроведена одлука Уставног суда БиХ, јер ће једна од одредаба говорити да тај празник није обавезан за припаднике бошњачког, хрватског и других народа, а биће испоштована и воља народа РС који је на референдуму јасно рекао да 9. јануар остаје дан настанка РС.
- Посланици бошњачке коалиције "Домовина" у Скупштини РС неће присуствовати посебној седници која ће бити посвећена Дану Републике - изјавио је Сенад Братић, потпредседник скупштине РС. Он је рекао да Бошњаци постављају услов по којем ће пристати да присуствују расправи о празницима у РС само под условом ако се празници буду односили на догађаје после потписивања Дејтонског споразума. Мировни споразум потписан је 21. новембра 1995, a РС слави дан настанка од 9. јануара 1992. године.
- За нас је неприхватљив било који датум којим би се обележавали догађаји пре тог споразума, јер Бошњаци сматрају да је РС формирана тек након потписивања мировног споразума - нагласио је он.

Бошњацима опет не ваља

Бошњачку посланици у парламенту РС, као и потпредседник РС Рамиз Салкић сматрају да је неприхватљиво да Српска слави дан свог настанка 9. јануара, јер се тог дана обележава и крсна слава Свети архиђакон Стефан. По свему судећи, бошњачки политичари ће оспорити и нови закон о Дану РС пред Уставним судом БиХ.
Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА