Најновије

РУСКИ ГЕНЕРАЛ ОТКРИО ЗАСТРАШУЈУЋУ СТВАР: Америка и Русија су на ивици рата!

Војни и спљнополитички стручњаци из Москве верују да се руски председник Владимир Путин и западни лидери налазе на опасној преломној тачки.

Америка и Русија су на ивици рата (Фото: Синхуа)

Генерал-пуковник Евгениј Бужински, директор ПИР центра и некадашњи шеф Одељења за међународне споразуме при Министарству одбране, поручио је да је ситуација тренутно “нешто између подизања Берлинског зида и кубанске ракетне кризе”.
- Другим речима, налазимо се на самој ивици рата без механизама за управљање сукобима - рекао је Бужински.
Руски званичници оптужују САД да покушавају да затегну односе Москве и Запада, пише британски "Експрес". Један од разлога су и предложене санкције због бомбардовања Алепа које би умногоме наштетиле већ крхкој руској економији.
Уз то, Серхеј Рјабков, заменик руског шефа дипломатије, поручио је да ће Русија у том случају узвратити “асиметричним и јаким мерама”. Према појединим извештајима, Русија је прекинула све дипломатске везе са САД до избора новог председника 8. новембра. Раније овог месеца, близак Путинов савезник наводно је изјавио да би САД могла да се суочи са нуклеарним ратом уколико Доналд Трамп изгуби трку. Одлука да се пресеку дипломатске везе стигла је након што је државни секретар Џон Кери отказао руско-америчку координацију у Сирији. Кери је оптужио Русе да уништавају месеце дипломатског рада у том подручју, а Путин је узвартио да Американци “редовно одустају од својих обавеза”. Руски председник нагласио је и да односи две силе нису прекинути због Алепа, већ због америчког доминантног става. - Није то због Сирије. Ради се о томе да једна нација покушава да своје одлуке спроводи у целом свету - рекао је Путин. Ипак, тензије су ескалирале када је Путин отказао споразум о плутонијуму према којем су обе земље биле у обавези да униште вишак плутонијума коришћеног за нуклеарно оружје. - Укидање споразума показује колико смо љути јер је он повезан са нуклеарном сигурношћу и то је био начин да се каже “идите у пакао” - рекао је Фјодор Лукјанов, председник руског Већа за одбрану и спољну политику. Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА