Најновије

БРИСЕЛ ПОРУЧИО БЕОГРАДУ: Бавимо се породичним проблемима, не вашим

Шефица преговарачког тима Тања Мишчевић каже да је оправдана озлојеђеност и нервоза у Србији због процеса европских интеграција.

Час топло, час хладно (Фото: Pixabay)

Како каже, остварени напредак у дијалогу с Приштином сасвим је довољан да би се наставило с отварањем поглавља. Из председавајуће Европске уније, Словачке, стиже порука да још не треба одбацити могућност да се до краја године ипак начине нови конкретни кораци. Тренутно се бавимо породичним, а не вашим проблемима, каже Брисел Београду. У одсуству елана и интереса друге стране, Србији је стало да се процес евроинтеграција не помера.  Ипак, како то објашњава шефица преговарачког тима Тања Мишчевић, свесни смо да се због поглавља 35, преведено - дијалога с Приштином, нико пре нас није сусрео с оваквим начином преговора у, како каже, оваквим условима.  “И онда допустићете нам да будемо мало и фрустрирани и и да будемо нервозни одговорима, јер напредак који је начињен заслужује да буду отворена поглавља не уступци него само напредак. На основу ког критеријума они оцењују да је напредак учињен или не и да ли је напредак или његово непостојање резултат онога што Србија није учинила ван ње и на то питање нема одговора”, наводи шефица тима за преговоре о чланству Србије у ЕУ Тања Мишчевић.  Из тренутно председавајуће ЕУ, Словачке, поручују да су и они у једном тренутку били заглављени у њиховом преговарачком процесу, а данас су равноправан члан ЕУ.  Амбасадорка Репчекова објашњава да Србија не треба да броји поглавља већ само да буде увек спремна. Зна која или које земље коче, али не може то да каже.  “Још увек има времена, без обзира на шумове из брисела да због дијалога Београда и Приштине нема шансе да се поглавља 25 и 26 отворе док Словачка буде председавала, а то је до краја године”, наводи амбасадорка Словачке Дагмар Репчекова.  Добро, јесте ли ви упознати са неким могућим датумом отварања поглавља? 
“Тачан датум? Увек су то мало одшкринута врата, али будите сигурни да вас ЕУ не уцењује, само је заузета великим проблемима”, наводи она.  Следећа година биће изборна за Немачку, Француску и Холандију. 
За бившег аустријског дипломату Штефана Ленеа ЕУ никад није била у тежој ситуацији - поклопили су се бројни велики проблеми у тешком спољнополитичком окружењу. Не искључује могућност распада Уније.  Бивши аустријски дипломата Штефан Лене каже да је највећа опасност у томе да ЕУ изгуби своју способност креирања политике и постане све више неважна.  “И Римско царство је постојало дуго након што је било одавно политички мртво. Антиевропске и ксенофобске странке свуда добијају на подршци. Оне ће остати у мањини, али из страха од конкуренције странке традиционалне оријентације лево и десно од центра постале су евроскептичне и оне које желе ренационализацију, а то је стварна опасност”, наводи он.  За поглавља о науци, образовању и култури сада је кључно шта ће о односу Београда и Приштине написати Европска служба за спољне односе. О поглављу пет о јавним набавкама још нема консензуса, а оно је Бриселу послато пре годину и по дана. Извор: Б92

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА