Најновије

O ЧЕМУ МАШТА ЕДИТА ТАХИРИ: Ево шта пише у спорном документу парламента из Приштине!

Спорни документ Едите Тахири, за који Брисел тврди да је стари документ косовског парламента, садржи четири услова Косова за "четврту фазу" разговора са Србијом.

Едита Тахири (Фото: Синхуа)

У документу се наводе следећи услови:
- успостављање границе између две државе, Косова и Србије;
- поштовање суседства, немешање и престанак интервенисања Србије на Косову;
- сарадња на пољима од интереса за обе државе;
- ратне репарације.
Овај папир је Тахири представила у среду косовском парламентарном одбору, а информација о томе је узнемирила српску јавност.
У Бриселу, чини се, спуштају лопту и за Тањуг су у Европској комисији рекли да је то стари документ који је косовска скупштина још пре две године, на самом почетку, изнела као своје виђење како дијалог треба да изгледа.
Такође, наводе да се дијалог не заснива на ултиматумима, да је тренутно у фокусу примена договореног, а не нове теме, и, коначно, да су теме дијалога само питања о којима се обе стране сагласе да ће бити на дипломатском столу.
Дипломатски извори Тањуга наглашавају да је документ Тахири - "стари" папир и оцењују да га је она "извукла" на светло дана из унутрашњеполитичких разлога.
Стари или нови - питање је и зашто се он баш сада поново појавио у јавности и да ли је косовска политичарка то учинила на своју руку?
- Плашим се да овакве изјаве, за које сумњам да су самосталне дате, не доприносе решавању проблема већ да су додатно унеле ватру - рекао је Вучић раније данас.
Он је, најављујући да ће о овоме разговарати са високом представницом ЕУ Федериком Могерини, оценио да поруке из Приштине показују да неко тамо не жели дијалог.
- Неко у Приштини жели унижавање Србије и неће и не жели да чује, а камоли да разуме нашу аргументацију - рекао је председник српске владе. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА