Најновије

ДАЧИЋ: Не знам шта је Могерини рекла Вучићу

Потпредседник владе Ивица Дачић негирао је да "неко са запада" тражи промену формата у ком се одвија бриселски дијалог.

Ивица Дачић (Фото: Синхуа)

Он је поновио да Београд очекује наставак разговора, али и да не пристаје на теме које излазе из оквира статусне неутралности.
Дачић је новинарима у Јагодини рекао да Београд сматра да је неопходно да се дијалог настави и да ће то бити приоритет, али да нико не може да рачуна на то да може да се поиграва са Србијом и износи нове услове за које се унапред зна да не могу да буду прихваћени. 
"Ако мисле да су теме попут границе, ратне одштете, међународног признања, чланства у међународним институцијама теме о којима треба да разговарамо, онда ми нисмо сагласни да се тај дијалог уопше настави. То је нешто о чему се не разговара, ми водимо статусно неутрални дијалог", рекао је Дачић. 
Како каже, закључак јучерашњег разговора премијера Александра Вучића и Федерике Могерини је да нема ултиматума, да Приштина није ништа ново доставила и да ЕУ о томе и не размишља. 
"Желим да поновим наш став да смо одувек били конструктивни, кад је реч о свим отвореним питањима који постоје у нашем региону. А никакве улитматуме нећемо трпети нити ћемо о њима разговарати", истакао је Дачић и поручио да конструктивност Београда не треба тумачити као слабост. 
Он је рекао да Београд очекује наставак дијалога, али да је претходно потребно да се реализује оно што је у Бриселу већ договорено. 
Упитан да ли је Могерини пренела Вучићу кад ће бити настављен дијалог, Дачић је рекао да се то не зна, али је напоменуо да дијалог на нивоу оперативних група и тела и даље траје. 
"Нама су потребни резултати, да се имплементира оно што је договрено, пре свега мислимо на ЗСО и на све друге договоре из Брисела", поновио је. 
На питање да ли је тачно да је "неко са запада" тражио да се промени форма дијалога и да убудуће у Бриселу разговарају само премијери, Дачић је одговорио да то апсолутно није тачно. 
"Не говорим то само са српске стране... Зар мислите да је Мустафа важнији од Тачија? То су потпуне дезинформације. Да ли је реч о формату, наравно да је проблем формата зато што је Тачи у међувремену постао председник, а учешће Тачија је битно јер је његова странка најјача тамо", рекао је Дачић.
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА