Најновије

Почела међународна конференција "Запошљавање, образовање и предузетништво"

Пета међународна научна конференција под називом "Запошљавање, образовање и предузетништво" под покровитељством „Високе школе за пословну економију и предузетништво“, (ВШ ПЕП), из Београда, Министарства привреде и Министарства трговине, туризма и телекомуникација почела је данас у хотелу „ИН“ у Београду.

Конференција "Запошљавање, образовање и предузетништво" (Фото: Правда)

На отварању научне конференције потписан је и уговор о сарадњи ВШ ПЕП са Руским Новим Универзитетом из Москве, министарством просвете Републике Габон и Универзитетом Привредна академија из Новог Сада. Потписници уговора су били директор ВШ ПЕП проф. Др Јован Живадиновић, проректор РНУ Игор Дарда, Бранка Вијоглавин испред министарства просвете Габона и ректор Привредне Академије Мирко Кулић.
Председник Научног одбора конференције проф. др Мирјана Радовић Марковић нагласила је на почетку конференције да је ово година предузетништва, а да предузетништво у данашње време постаје све динамичније.

 - На овој научној конференцији имаћемо представнике из 21 земље света, што је највећи број земаља учесница до сада. Од када је пре пет година установљена ова научна конференција, учествовало је укупно 39 земаља са 450 научних радова које је потписало 945 аутора и научних радника, а издато је и 19 тематских монографија - рекла је др Радовић Марковић.
Она је додала да је предузетништво генератор нових послова, а образовање основа да би људи стекли знање и вештине како би могли да покрену своје пословање. 
- Циљ конференције је да се умрежимо и да разменом искустава решавамо проблеме из ових области. Без умрежавања и размене идеја и мишљења нема напретка – казала је она.
Оснивач ВШ ПЕП др Душан Цогољевић рекао је да су наука и образовање главни покретач, ослонац и темељ развоја и „представљају целокупну вредност друштва подстичући свеже мисли и сазнања научног значаја за развој предузетничких иницијатива, иновација, економских слобода“.
- Самим тим утичу и на запошљавање, које представља моћно средство у борби за разрешење основних проблема друштва – сиромаштва са свим његовим видовима испољавање и путевима усложавања. Посебно истичем да се сваке године повећава број студената ПЕП-а који учествују на конференцији са својим запаженим радовима. Ово тим пре, јер је школа остварила и значајну међународну сарадњу са универзитетима из земље и иностранстава. За свој рад смо добили многе награде, а свакако најзначајнија је за Пословну изврсност (Оскар квалитета) из области друштвене одговорности, стратегија и лидерства – истакао је др Цогољевић.
Он је нагласио да ПЕП стипендира најбоље и најуспешније студенте који добијају бесплатне студије. 
- ПЕП је ове године постигао два велика резултата. Наши студенти су постали прваци Европе и вицепрваци света у дебати, а то смо остварили за кратко време од осам година постојања наше високе школе – нагласио је др  Цогољевић.
Рената Пинџо, помоћник министра трговине, туризма и телекомуникација, обратила се присутнима у име Владе Србије, рекавши да је потребно борити се за свако радно место и да су у том смислу јако важне измене система образовања

- Ове теме – запошљавања, образовања и предузетништва, изузетно су повезане и испреплетене – навела је она и констатовала да је једна од грана привреде у којој Србија бележи пораст – туризам.
- Туризам је индустрија и све више се убраја у сектор креативне индустрије. Имамо преко 3.500 предузећа и 10.000 предузетника који се баве туризмом. То је сектор у који треба улагати – поручила је Пинџо. 
Суорганизатори ове конференције су: Интернационални истраживачки институт за социјално предузетништво и економски развој (ИРИСЕЕД) из Бирмингема (Велика Британија), Интернационални колеџ за интердисциплинарне студије (САД), Факултет за предузетништво – Универзитет у Техерану (Иран), Београдска банкарска академија (Србија), Универзитет за пословни инжењеринг и менаџмент Бања Лука, Факултет за филозофију – Универзитет у Софији “Ст. Климент Охридски” (Бугарска) и Европски савет за мали бизнис и предузетништво – ЕЦСБ Универзитет у Турку (Финска).
За суботу 29. октобра са почетком у 09.30 часова предвиђен је округли сто са занимљивом темом: ,,Трошкови и економски ефекти процеса придруживања и приступања Србије ЕУ и економски ефекти након пуноправног чланства“.На округлом столу ће, поред професора Милана Беслаћа са ВШ ПЕП учествовати и: проф. др Душан Јањић, народни посланик проф. др Миладин Шеварлић, директор Центра за европске интеграције Привредне коморе Србије Гордана Тиодоровић, председник Друштва економиста Београда проф. др Гојко Рикаловић, проф. др Дијана Граховец са Бањалучког универзитета, председник Удружења паора 100+ Миле Зарин, као и Небојша Атанацковић, председник Уније послодаваца Србије и проф. др Радмила Грозданић, академик, Висока школа за пословну економију и предузетништво. 
Истога дана, 29. октобра, одржаће се и Форум “Тиме манагемент- Стресс манагемент”. Форум ће водити проф.др Жарко Павић, а панелисти су: др Славко Каравидић, Михаела Строе, Пхд (Румунија), Јасмина Тал (Бугарска), Иоана Андриевици (Румунија). Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА