Најновије

Ђурић: Бранићемо и заштитићемо Tрепчу на сваки начин

БEOГРAД - Директор Kанцелариjе за Kосово и Mетохиjу Mарко Ђурић изjавио jе данас да приштинске власти кроз нацрт Закона о Tрепчи желе да национализуjу таj комбинат, али да им то неће проћи и да ће Београд бранити и заштити Tрепчу на сваки начин.

Марко Ђурић (Фото: ЈуТјуб принтскрин)

"Црни облаци су поново над Трепчом. На делу је отимање комбината, приштинске власти покушавају да национализацију Трепчу", рекао је Ђурић за РТС.
Он је додао да је потпуно реактивиран покушај од прошле године када су приштинске власти кроз специјални закон о Трепчи покушали да национализују Трепчу, да је одузму законитим власницима, фонду за развој Србије и другим повериоцима.
Подсећа да је Београд више пута тражио да се о Трепчи, али и имовини уопште разговара у Бриселу, али да су наишли на "глуве уши приштинских институција".
"Они оваквим потезима покушавају да отимачином ставе све учеснике пред свршен чин. Наравно то неће проћи, бранићемо Трепчу, заштитићемо Трепчу на сваки начин", рекао је директор Канцеларије за КиМ.
Он каже да се нацрт закона о Трепчи ниоткуда појавио и да се није разговарало ни са српским представницима, ни са руководством Трепче.
Њиме се, казао је Ђурић, предвиђа национализација Трепче, потпуно одузимање Србији, лишавање Срба својинских права, управљачких права и што је важно то је грубо кршење ЦЕФТА споразума, Споразума о стабилизацији и придруживању, те да је то незапамћено безакоње у најави.
"Ми ћемо већ данас покренути процедуре. Обевестити представнике ЕУ, покренути арбитражне поступке, али предузети и друге правне, али и политичке мере. Разговарамо са највишим представницима међународне заједнице", рекао је Ђурић.
Он додаје да српска страна покушава да подстакнемо разговоре, јер се питање имовине мора решавати кроз разговоре, јер је реч о имовини фонда за развој Србије, али и неких страних компанија које су деоничари.
"Највећи проблем и највећи изазов није само у стотинама милиона, можда и милијардама евра, проблем је више од 3.000 запослених чија би права била угрожена. Влада Србије заштитиће њихове интересе и неће дозволити да неко остане без зарада и на улици", казао је Ђурић.
Подсећа да је Трепча за привреду на КиМ витална, али и да се више рудних лежишта налази у централној Србији, а да су улази само на КиМ.
Говорећи о дијалогу Београда и Приштине, Ђурић је рекао да Беград преговара искључиво у интересу Срба са КиМ јер је њихов живот и опстанак најпречи, те да процес евроинтеграција не би требало да буде условљен резултатима дијалога већ да прати резултате спровођења споразума.
Када је реч о спровођењу споразума, Ђурић каже да је Београд урадио много, а да је Приштина урадила мало и да је пред њом огромна обавеза формирања ЗСО.
"Не можемо ми да урадимо све а они ништа, зна се да тако преговори не могу да функционишу", навео је Ђурић.
Упитан да ли ће ићи на КиМ, пошто му је две недеље забрањен улазак, Ђурић је рекао да ће ићи и да му то нико не може забранити.
"Неће ме нико ућуткати, КиМ је саставни део Србије. Неће ми нико забранити да идем доле", закључио је Ђурић.
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА