Најновије

ДОДИК: Српски кандидат неће правити разлику између грађана Сребренице, као што је то чинио Дураковић

Председник Републике Српске Милорад Додик рекао је да очекује да ускоро буде верификована изборна победа заједничког кандидата српских странака за начелника општине Сребреница Младена Грујичића.

Милорад Додик (Фото: Јутјуб)

- Очекујем да победа Грујичића буде ускоро верификована, јер су избори у Сребреници били фер и поштени - рекао је Додик на Првом радијском програму јавног сервиса Војводине.
Додик је навео да је Грујичић освојио неупоредиво више гласова од његовог против кандидата Ћамила Дураковића, досадашњег начелника Сребренице.
- Српски кандидат неће правити разлику између грађана Сребренице, као што је то чинио Дураковић, а Сребреницу ће потпуно интегрисати у Републику Српску - поручио је Додик.
Председник Српске је поновио да ће се одазвати позиву Тужилаштва БиХ поводом организовања референдума о Дану Републике, али да неће ићи у Сарајево.
Он каже да је уобичајена пракса да саслушање може да се обави и на другом месту, а не искључиво у Сарајеву, где је седиште Тужилаштва БиХ.
- Не знам зашто би мене одвајали, осим чињенице да желе да понизе или да на неки други начин политички искористе тај момент - рекао је Додик и додао да за сада нема података када би требало да буде саслушан.
Он је рекао да је Тужилаштво БиХ нелегално и да не постоји у Уставу, а да је формирано као "међународна креација како би кажњавало пре свега Србе".
Коментаришући претње међународне заједнице због одржавања референдума у Републици Српској, Додик каже да они покушавају да инструишу институције које ионако нису уставне.
- Уставни суд БиХ има три странца који су пре 15 година требало да напусте ту дужност, али се они и даље одржавају. Са њихова три гласа и два гласа Бошњака они имају већину у Уставном суду и доносе одлуке које су по правилу против Републике Српске - рекао је Додик.
Он каже да је сада ситуација да се поштује таква неправда према Републици Српској или да јој се супротстави.
- Ми смо рекли да то нећемо да поштујемо као такво и тражимо да се та пракса промени. То је било довољно да неко тамо у Сарајеву у сарадњи са међународним фактором закључи да због једног референдума који је спроведен у Републици Српској неко треба кривично да одговара - рекао је председник Српске.
Додик истиче да је за њега као председника неспорно да мора и хоће да буде на страни већинског дела мишљења свог народа, који је показао способност да на демократски, миран и достојанствен начин изађе и гласа.
- Све остало је инжењеринг којим се покушава неко дисциплиновати, а са мном то иде тешко - рекао је Додик.
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА